Műsorújság
RTL Most

Titkosították 35 milliárdnyi közpénz sorsát

Egy pénzügyminisztériumi dokumentum szerint a Sávolyon épülő Balatonring támogatása kockázatos, nem gazdaságos és jogszerűtlen.
Ünnepi koccintás kormánytagokkal. 2008 novemberében tették le a balatoni Moto GP pálya alapkövét. Ahhoz, hogy itt versenyeket rendezzenek, a beruházó Grupo Milton nevű cégnek még 35 milliárd forintra van szüksége. Egy tavalyi kormánydöntés értelmében 20 milliárdot az állam áll, 15 milliárd forint hitelre pedig garanciát vállal.

A Pénzügyminisztérium szakmai tanulmányt készíttetett a beruházásról, ennek eredménye pedig az, hogy nem tartják elfogadhatónak az állami kezességvállalást, sőt, mivel szerintük nincs meg a hitelhez szükséges fedezet, ezért a konstrukció jogszabály ellenes. Ennek ellenére döntött úgy a kormány, hogy támogatja a beruházást. Ezt a dokumentumot az Index szerezte meg.

A 35 milliárdos beruházásról megvalósíthatósági tanulmány is készült, de azt titkosították. Több civil szervezet szerint jogtalanul. A Társaság a Szabadságjogokért pert is indított az ügyben.

"Itt egy közérdekű adatról van szó, hiszen állami támogatással összefüggő közérdekű adatokat nem lehet eltitkolni, azok nyilvánosak" – mondta Hüttl Tivadar, a TASZ adatvédelmi programvezetője.

A beruházás kivitelezője csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy 30 millió forintra megzsarolták, és mivel nem volt hajlandó fizetni, ezért lejárató kampányt indítottak ellene.

"Vélhetően két érdekcsoport fogott össze ellenünk, nem riadva vissza semmitől. Az egyik, a pátyi golffalu beruházásunk kapcsán a Zsámbéki-medence ingatlanfejlesztőiből tevődött össze, a másik pedig a motorsport-autósport világához köthető emberekből" – mondta Kovács Bence János, a Grupo Milton elnöke.

A 15 milliárd forintos hitelt az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank nyújtja, ha aláírják a szerződést. Ez napokon belül megtörténhet.

Az RTL Híradó megkereste a Pénzügyminisztériumot és a Magyar Fejlesztési Bankot is, de egyik helyen sem akartak nyilatkozni. A Fejlesztési Banknál telefonon annyit mondtak, hogy az ügyet a Kormányszóvivői Iroda kommunikálja, így megkerestük a kormányszóvivőt is, aki azt mondta, hogy jogosak az ügyben felvetett kérdések, de csütörtökön ők sem akarnak nyilatkozni.

Hasonló videók

  • Dróntámadás ért több szaúdi olajterminált. Emiatt felére csökkent az ország olajkitermelése, így 5 százalékkal visszaesett a világ olajkitermelése is. A szaúdi kormánnyal harcban álló jemeni lázadók vállalták a felelősséget a merényletért, az amerikai kormány szerint mégis Irán áll a támadás mögött.

  • Különös dolgok történnek a Leopárdföld nevű nemzeti parkban az orosz távol-keleten. Az erdőben elhelyezett egyik kamera felvételei szerint az ott élő állatok rendkívüli érdeklődést mutatnak egy GAZ- márkájú teherautó vezetőfülkéje iránt…

  • A magyar demokrácia és jogállamiság helyzetéről tárgyalnak hétfőn az uniós tagállamok külügyminiszterei. A témát az unió soros elnökségét betöltő Finnország vette napirendre, miután az Európai Parlament már egy éve elfogadta az úgynevezett Sargentini-jelentést, amelyben a képviselők azt állapították meg, hogy Magyarországon veszélyben van a jogállamiság. A kormány szerint bevándorláspárti bosszúállók támadják az országot, az MSZP szerint a vitának semmi köze bevándorláshoz.

  • Több mint 16 ezer diplomata útlevelet adott ki az Orbán-kormány 2010 óta – tudta meg a Népszava a Külügyminisztériumtól. Jelenleg is több mint 7600 ilyen okmány van érvényben. A tárca azt közölte: csak indokolt esetben adnak ki diplomata útlevelet. Az LMP szigorítaná a szabályozást, a miniszter azonban nem.

  • Rendőrségi eljárás indult Budakeszin, miután az ellenzék egyik képviselőjelöltje saját költségére 3D-s zebrát festett az új iskolához. Közlekedésbiztonság veszélyeztetése miatt nyomoznak. A zebrát festő jelölt azt mondja, nem kampányolt, hanem aggódott a gyerekek biztonságáért, mert zebra nélkül veszélyes volt az átkelés. Két nappal később az önkormányzat is lépett, és hagyományos zebrát festettek a 3D-s helyére.

  • Földutat avatott a helyi fideszes országgyűlési képviselő Zala megyében. Vigh László polgármesterekkel és egy pappal együtt adott át egy mezőgazdasági utat Nagylengyelnél. A helyi polgármester szerint minden átadóra illik meghívni a térség országgyűlési képviselőjét. A DK szerint a fideszes politikusok a kampányban bármit átadnak és felavatnak.

  • Áron alul próbálják eladni a rezsiutalványt az interneten. Van, aki 5 ezerért, más 6500 forintért árulja. A kormányszóvivő korábban azt mondta, mivel nem névreszólóak a rezsiutalványok, ezért továbbadhatók. A Jobbik képviselője azt mondta: várható volt, hogy sokan pénzzé akarják majd tenni az utalványt, akár áron alul is, ezért szerintük egyszerűbb lett volna eleve pénzt utalni.

  • Egy új, uniós szabály miatt senki se léphet be a netbankjába plusz azonosító nélkül, amelyet többnyire SMS-ben küldenek el a pénzintézetek. És most már 5 ezer forint alatti kártyás fizetéseknél is kérhetik a PIN-kódot. A jegybank kizárólag az online vásárlások szigorítását halasztotta el az új uniós intézkedések közül

Legnézettebb videók