Műsorújság
RTL Most

Kiütések farmertől, ekcéma cipőtől

A dimetil-fumarátot már tavaly májusban betiltották, itthon mégis árulnak olyan terméket, amely tartalmazza.
Miszlikbe aprítják a csizmaszárat, csak így fér bele a lombikba. Nem rendeltetésszerű használat, de így legalább nem ér kellemetlen meglepetés egyetlen vásárlót sem.

A dimetil-fumarát nevű anyag miatt már sokan kötöttek ki a bőrgyógyásznál. A talp szélen, a láb oldalán viszkető kis hólyagocskákból álló csoportok alakulhatnak ki.

„Az izzadás, ami kiválthatja a textíliából, vagy a cipő bőréből az allergiát kiváltó allergént” – mondta Dr. Lohinai György bőrgyógyász.

Ha kimutatják benne a dimetil-fumarátot, a terméket kivonják a forgalomból.

Farmerek, csizmák, tornacipők. Mind elbuktak a teszteken. Boltok polcairól, piacokból, raktárakból kerültek a laborba, vagyis bárki vásárolhatott belőlük. Pedig már tavaly májusban betiltották az anyagot.

„Általában a termék mellé helyezik, egy tasakban, ez egy kristályos fehér anyag, lényegében szublimál és bejárja a kezelendő árucikket” – mondta Czékus Miklós, az ÁNTSZ Közegészségügyi Osztályának munkatársa.

Kis tasakokban kerül a csomagolásba. Könnyen összekeverhető a szilikát géllel, ami levegő páratartalmát köti meg, és nem veszélyes. A dimetil-furmát többnyire külföldről, 80 százalékban a Távol-Keletről érkezett árukban van, azért teszik bele, hogy a hosszú szállítás alatt ne penészedjen meg a termék.

Legnézettebb videók