Műsorújság
RTL Most

Újabb demonstráció a szörpüzemnél

150 embernek szűnt meg a munkahelye csaknem egy évvel ezelőtt, akik azóta sem kapták meg elmaradt bérüket.
„Az ember mindent megpróbál. Foggal-körömmel kapaszkodunk, és az kellene, hogy visszakapjuk ezt a céget.”

„De legalább a bérünket adnák oda, már az is egy segítség lenne.”

Elkeseredett emberek az egykori szörpüzem kapujában. Hat havi fizetésükért, illetve a végkielégítésükért küzdenek. Közben sokuknál már kikapcsolták a gázt, a villanyt. Egy házaspárnak csaknem egymillió forint járna.

„Férjemnek lejár a munkanélküli jövő hónapban, eddig abból a lakáskölcsönt törlesztettük. Jövő hónaptól már azt se akkor. Ilyen vastag csekkem van otthon, amit nem tudok, nincs miből feladnom” – mondta Bőszén Zoltánné.

Lányuknak az utolsó félévben ott kell hagynia a főiskolát, mert tandíjra már végképp nem jut. A szörpüzem egy kis részének most egy új cég a bérlője, a legtöbb csarnok viszont üres. A felszámoló-biztos azt mondja, nem rajta múlik az elbocsátott dolgozók pénze.

„Az én érdekem, mint felszámolónak az, hogy a dolgozók minél gyorsabban, minél hamarabb megkapják a pénzt, a felszámolási eljárásban a vagyont tudjam értékesíteni, a hitelezők megkapják a pénzüket, és a felszámolási eljárást lezárjam” – mondta Szabó Tibor felszámoló-biztos.

Ehhez azonban leltár, illetve zárómérleg kellene, de a felszámoló szerint a papírokat az egykori tulajdonos nem hajlandó átadni. Bognár Kálmán viszont azt állítja, hogy a felszámoló mindent megkapott, mégsem intézkedik.

„Ha egy tisztességes felszámoló kerülne a cég élére, azt gondolom azonnal a bérgarancia alapot is le lehetne hívni, meg vissza lehetne állítani tulajdonképpen az üzemet a termelésbe” - mondta Bognár Kálmán.

Az ügyben a felszámoló csőd-bűntett, az egykori tulajdonos pedig hűtlen kezelés és sikkasztás gyanúja miatt tett feljelentést. A dolgozók mindeközben egyre reménytelenebbül várják a pénzüket.

Hasonló videók

  • Ételmérgezést kapott a miskolci jégkorongcsapat több tagja egy szlovákiai tornán, Poprádon. Este döntőt játszottak volna az évtizedes hagyományokkal rendelkező tornán, a Tátra kupán. A mérkőzést azonban le kellett mondani, mert a csapat nagy része rosszul lett a szállodában elfogyasztott vacsora után. Sőt többen rövid időre kórházba kerültek.

  • 100 éves lett az amerikai kosárlabda-sport egyik legnagyobb sztárja. Nem egy volt játékosról van szó, hanem egy apácáról, aki a mai napig fontos szerepet tölt be a chicagói Loyola Ignác, katolikus magánegyetem csapatának életében. Jean, vagyis Janka nővér annyira népszerű, hogy más csapatok is próbálták már magukhoz csábítani.

  • Nem tetszett a színdarab a fideszes polgármesternek, elmaradt a bemutató a szombathelyi Savaria Történelmi Karnevál nyitóünnepségén – erről az ugytudjuk.hu írt először. A helyi hírportál szerint Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója ajándéknak szánta az előadást a karnevál közönségének, amit végül a zárónapon és a tervezettől eltérő helyszínen mutattak be. A polgármester elismerte az RTL Híradónak, hogy nem nyerte el a tetszését a darab. A szombathelyi ellenzék szerint a városvezetés évek óta próbálja ellehetetleníteni a színházalapító Jordán Tamást.

  • A főpolgármester-jelöltek többsége kihirdette programját. Karácsony Gergely élő, élhető és zöld várost ígért a budapestieknek, a 23 ellenzéki kerületi polgármesterjelölttel együtt facsemetéket vitt a Deák térre, ezeket a választás után a városháza parkolójában akarják elültetni. Tarlós István főpolgármester közben az állami rádiónak nyilatkozott és alkalmatlannak nevezte az ellenzéki jelölteket. A főpolgármesteri posztért összesen nyolcan indulnak, többen közülük a közéletben eddig ismeretlen emberek.

  • Újra Budapestre jön a török elnök - erről a kormánypárti Magyar Nemzeti írt először. A Külgazdasági és Külügyminisztérium kérdésünkre azt közölte: Recep Tayyp Erdogan novemberben részt vesz a Magyar-Török Együttműködési Tanács ülésén, és tárgyal Orbán Viktor miniszterelnökkel. Legutóbb tavaly járt Budapesten, akkor katonai együttműködési megállapodást írtak alá, ennek részleteiről a DK szerint azóta sem tudni semmit.

  • Meghalt az Egyesült Államokban egy férfi, aki elektromos cigarettától lett beteg, és került kórházba. A hatóságok közlése szerint a tragédia pár hete történt, és a vizsgálatok még tartanak. Egyelőre annyit tudni, hogy csaknem 200-an lettek betegek az elektromos cigarettától. Többségük elismerte, hogy THC tartalmú anyag gőzét szívták be. A THC a marihuána fő hatóanyaga.

  • Több órás várakozás a határokon! A hazatérő nyaralók és a Nyugat-Európa felé tartó vendégmunkások miatt néhol kilométeres kocsisorok alakultak ki. A röszkei kishatárnál például reggel óta mindkét sávot csak belépésre használják. A rendőrség azt tanácsolja, indulás előtt érdemes a várakozási idővel is számolni.

  • Egymást érik a bejelentések a parlagfüves területekről. A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület már több mint 500 olyan területről kapott jelzést, ahol nem kaszálták le az allergén növényt. A Népegészségügyi Központ adatai szerint már most is nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja, de a következő időszakban tovább romolhat a helyzet.    

  • Országszerte 26 helyen, 170 állatvédő szervezet és civilek tüntettek az állatkínzás ellen. Egyértelműbb és szigorúbb szabályozást, valamint súlyosabb büntetés kiszabását követelték azokra, akik bántják állataikat. A Noé Állatotthon vezetője szerint eddig többnyire felfüggesztett börtönt kaptak az állatkínzók, aminek nincs visszatartó ereje. Az Igazságügyi Minisztérium azt írta, nyitottak a civilek javaslataira.

Legnézettebb videók