Műsorújság
RTL Most

Újabb demonstráció a szörpüzemnél

150 embernek szűnt meg a munkahelye csaknem egy évvel ezelőtt, akik azóta sem kapták meg elmaradt bérüket.
„Az ember mindent megpróbál. Foggal-körömmel kapaszkodunk, és az kellene, hogy visszakapjuk ezt a céget.”

„De legalább a bérünket adnák oda, már az is egy segítség lenne.”

Elkeseredett emberek az egykori szörpüzem kapujában. Hat havi fizetésükért, illetve a végkielégítésükért küzdenek. Közben sokuknál már kikapcsolták a gázt, a villanyt. Egy házaspárnak csaknem egymillió forint járna.

„Férjemnek lejár a munkanélküli jövő hónapban, eddig abból a lakáskölcsönt törlesztettük. Jövő hónaptól már azt se akkor. Ilyen vastag csekkem van otthon, amit nem tudok, nincs miből feladnom” – mondta Bőszén Zoltánné.

Lányuknak az utolsó félévben ott kell hagynia a főiskolát, mert tandíjra már végképp nem jut. A szörpüzem egy kis részének most egy új cég a bérlője, a legtöbb csarnok viszont üres. A felszámoló-biztos azt mondja, nem rajta múlik az elbocsátott dolgozók pénze.

„Az én érdekem, mint felszámolónak az, hogy a dolgozók minél gyorsabban, minél hamarabb megkapják a pénzt, a felszámolási eljárásban a vagyont tudjam értékesíteni, a hitelezők megkapják a pénzüket, és a felszámolási eljárást lezárjam” – mondta Szabó Tibor felszámoló-biztos.

Ehhez azonban leltár, illetve zárómérleg kellene, de a felszámoló szerint a papírokat az egykori tulajdonos nem hajlandó átadni. Bognár Kálmán viszont azt állítja, hogy a felszámoló mindent megkapott, mégsem intézkedik.

„Ha egy tisztességes felszámoló kerülne a cég élére, azt gondolom azonnal a bérgarancia alapot is le lehetne hívni, meg vissza lehetne állítani tulajdonképpen az üzemet a termelésbe” - mondta Bognár Kálmán.

Az ügyben a felszámoló csőd-bűntett, az egykori tulajdonos pedig hűtlen kezelés és sikkasztás gyanúja miatt tett feljelentést. A dolgozók mindeközben egyre reménytelenebbül várják a pénzüket.

Legnézettebb videók