Műsorújság
RTL Most

Volt dühöngő a gyermekotthonban

Nem volt szakszerűen kiépítve, nem volt rá engedély, de létezett az elkülönítő szoba.
- Én pont a folyosón voltam, amikor az egyik kolléganőm bekísérte az egyik állami gondozott gyereket a dühöngő szobába.
- Meddig volt ott ez a gyerek?
- Egy napig.

Balogh Jánosné volt dolgozó mesélte ezt az RTL Híradónak, néhány szülő pedig a baon.hu internetes oldalon hozta nyilvánosságra a kecskeméti juhar utcai gyermekotthonban történteket. Ezután robbant ki a botrány.

„Nekem is volt egy gyerekem, akit bezártak oda, aztán felajánlották, hogy ha van olyan gyerek, akivel nem bírok, nyugodtan bezárhatom ebbe a szobába” – mondta Sávolt Ágnes, az intézmény volt gyógypedagógusa.

Az ügyben rendőrségi eljárás is indult személyi szabadság megsértése miatt. Az intézmény és a megyei önkormányzat vezetői is tagadták kezdetben, pénteken azonban egy sajtótájékoztatón elismerték, hogy létezett az elkülönítő szoba, igaz csak alkalomszerűen használták.

„Három ilyen esetet tudnak legfeljebb, hogy három ilyen fiatal, súlyos állapotban lévő fiatalt bevittek oda, elkülöníteni a többiektől, mert nem volt más lehetőség. Ez nem egy rendszeresen működő része volt az intézménynek” – mondta Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat fideszes elnöke.

Tavaly novemberig használták elkülönítésre a helyiséget és azóta tanteremnek alakították át. Az önkormányzat vezetője szerint nem hagyták magukra ott a gyerekeket és nem is kellett egész napokat ott tölteniük. Szerintük a jogszabályok is lehetővé teszik az effajta elkülönítést. A minisztérium azt mondja, ilyen esetekben is szigorú szabályoknak kell megfelelni.

A megyei elnök azt mondta, nem gondolták, hogy az otthonban szükség van speciális dühöngő kialakítására. A kirobbant botrány után azonban kérnek a minisztériumtól engedélyt és megépítik és – mivel a megyében sehol nincs - kezdeményezik, hogy a városi kórházban lehessen gyermekpszichiátriai osztály.

Legnézettebb videók