Műsorújság
RTL Most

Péntekig lehet takarékos izzóra pályázni

A meghosszabbított határidő szerint péntekig még lehet pályázni energiatakarékos izzókra a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumnál. Az izzócsere-program keretében a szaktárca 230 millió forint értékben oszt ki energiatakarékos fénycsöveket a nagycsaládosokat, az időseket, illetve az óvodákat segítő szervezeteknek.

A szaktárca közleménye szerint a tornateremnyi energiatakarékos fénycsővel a támogatottak évente összesen 780 millió forintot takaríthatnak meg rezsijükből. Ezzel a légkört 23 900 tonnával kevesebb széndioxid szennyezik, s nem mellesleg 6000 hektárnyi erdő menekül meg, és az erőműveknek 3,14 megawattal kevesebb áramot kell előállítaniuk. Mint ismeretes, a hagyományos égőknél a felhasznált energia mindössze 2%-a hasznosul világításként, a többiből a villanykörtét forrósító hő lesz. Ha egy család mindössze öt hagyományos, áramfaló égőt cserél energiatakarékos fénycsőre, egy évben 17 ezer forintot takaríthat meg a villanyszámlán.

A program egyik záró rendezvényeként Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter csütörtök délelőtt 10 órakor a Nagycsaládosok Országos Egyesületének V. kerületi irodájában energiatakarékos fénycsöveket ad át a rászoruló nagycsaládosoknak - közölték a szaktárcánál.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók