Műsorújság
RTL Most

Jogsértő és szívtelen a gyerek-kitoloncolás

A Helsinki Bizottság így vélekedik arról, ahogy a külföldi anyák Magyarországon született elhagyott gyerekeivel bánik az állam.
Balázs édesanyja Romániából jött Magyarországra szülni, majd kisfiát maga mögött hagyva hazament. A gyerek nevelőotthonba, majd onnan nevelőszülőkhöz került, akik időközben megszerették. Hiába. A kisfiúért egyszer csak kopogtattak az ajtón a gyámhivatal emberei, és elvitték, majd átadták a román hatóságoknak.

„Az, aki egyszer végignézte saját maga, hogy milyen egy gyereket átadni, az egy ideig nem tud aludni, aztán megtesz mindent” – mondta Magyar Gyöngyvér, az SOS Gyermekfalu főmunkatársa.

Balázs esete nem egyedi. Körülbelül 40-en lehetnek még ilyen helyzetben. A gyámhivatal a törvényre hivatkozik, ráadásul szerintük jobb lenne, ha a gyerekeket még átmenetileg sem helyeznék el szülőknél, hanem a nevelőotthonokban maradnának akár évekig. Egészen addig, amíg nem rendeződik a helyzetük.

„Becsomagolom, átadom, tehát nem úgy, mint egy gyereket. Tényleg felháborító.”

A Helsinki Bizottság szerint nemcsak embertelen, de törvénytelen is ez az eljárás.

„A gyermekjogi egyezmény előírásait, és az ENSZ gyerekjogi bizottságának ajánlásait ez a helyzet, illetve hatósági eljárás nem veszi figyelembe” – mondta Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke.

Gyermekvédők egyszer már kidolgoztak egy új törvényjavaslatot, miszerint egy év után automatikusan magyar állampolgárságot kapna az elhagyott gyerek, de ez sem hozott megoldást.

„A benyújtott javaslat az nem felelt meg az Európa Tanács egyezményének, mert ezek a gyerekek nem hontalan gyermekek” – mondta el Katonáné Pehr Erika, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezetője.

A minisztériumnál azóta sem tudtak megoldást találni a problémára. Azt mondták, hogy arra még egy-két évig valószínűleg várni kell.

Hasonló videók

  • Felértékelnék Magyarországot a befektetők, ha határozna az euró bevezetéséről - a Fitch Ratings friss tanulmánya alapján. A nemzetközi hitelminősítő szerint már a csatlakozás előtt két fokozattal javulhatna az ország adósbesorolása. A pénzügyminiszter alig néhány hónapja azt mondta, a kormány egyelőre nem akarja a közös európai pénzt.

  • Közösségi oldalára feltöltött videóban már napokkal a támadás előtt fenyegette későbbi áldozatát a 38 éves, gyilkossággal gyanúsított férfi. Gyermeke anyjának új élettársával végzett hétfő este egy koncert közben Polgáron. A 41 éves áldozat mellett ott állt lánya is. Ő az RTL Híradónak azt írta, a történtek óta pszichológushoz jár és nyugtatót szed.

  • Elkéstek, és nem is jó helyen próbáltak bejutni azok az osztrák politikusok, akiket nem engedtek be a hétfői soproni istentiszteletre - ezt közölte az RTL Híradóval a Terrorelhárítási Központ. Angela Merkel és Orbán Viktor részvételével zajlott az ünnepség, ahová nem jutott be Burgenland kormányzója és Eisenstadt polgármestere – erről a 444.hu írt először. Az eseményt biztosító TEK szerint ők szabályosan jártak el, amikor nem engedték be az osztrák vendégeket.

  • Bekérette az ügyészség az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettől azokat a Microsoft-szerződéseket, amelyeknél korrupció gyanúját vetette fel egy amerikai vizsgálat. Erről az atv.hu írt először. Az RTL Híradó megkeresésére az intézet azt közölte, együttműködnek a nyomozóhatósággal és átadják a kért iratokat. Az ügyészség későbbre ígért tájékoztatást. Az amerikai nyomozás adatai szerint a szoftvercég vesztegetési ügyleteiben a magyar rendőrség és az adóhatóság is érintett lehet.

  • Februárra kellett volna elkészülnie, de már fél évet csúszik két körforgalom átadása Budafokon. A határidőt már kétszer módosították, a legújabb szeptember eleje. A Momentum helyi politikusa úgy véli, szándékosan késlekednek, hogy az önkormányzati választásokhoz minél közelebb adják át a körforgalmakat. A beruházó BKK szerint a csúszásnak ehhez semmi köze.

  • Egy hónapja nincs lift az egyik tízemeletes pécsi panelházban. A régi helyett újat építenek be, de az ott élők szerint nagyon lassan haladnak a munkával. A társasház közös képviselője szerint a kivitelező még nem futott ki az eredetileg vállalt határidőből, amit előre közölt a lakástulajdonosokkal, akiknek így augusztus végéig még biztosan várniuk kell az új felvonóra.

  • Civil szervezetek felelősek a tüzekért az Amazonas erdőiben - közölte a brazil elnök. Jair Bolsonaro szerint a civilek így állnak bosszút azért, mert megvonta tőlük a támogatást. A környezetvédők viszont úgy vélik, a Föld tüdejének is nevezett Amazonasban a tüzek többségét farmerek okozzák, hogy legelőkhöz, termőföldhöz jussanak.

  • Nem győzik etetni az állatokat, ezért segítséget kér a győri állatmenhely. Több mint 230 kutyáról és macskáról gondoskodnak és már csak két hétre elegendő állateledelük maradt. Arra kérik az állatbarátokat, hogy táppal, vagy konzervvel támogassák őket, hogy jusson pénz a fejlesztésekre és az orvosi kiadásokra is.

Legnézettebb videók