Műsorújság
RTL Most

Várják a H1N1-vakcinák árát

Ha nem fizetnek a patikák, a Készletgazdálkodási Intézet leemelheti a számlájukról a tartozást.
Járvány ellen hűtőtáskával: ezekben szállítják a H1N1 elleni védőoltást. Október óta körülbelül 750 ezer adagot vittek a patikákba és az oltópontokra. Már több mint félmilliárd forintot ki is fizettek értük. A számlát azonban nem mindenki rendezte.

„Száz fölötti szám az patika, aki nem fizette ki a vakcina ellenértékét, és ezért nekik fizetési felszólítást kellett, hogy kipostázzon a Készletgazdálkodási Intézet” – mondta Kárpáti Zsuzsanna, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet főigazgatója.

A fizetési határidő ugyanis lejárt, Összesen 74 millió forinttal tartoznak. Ha a felszólítás után 8 nappal nem rendezik a számlát, az állami szervként működő Készletgazdálkodási Intézet leemeli a bankszámlájukról a pénzt.

A gyógyszerészkamara elnöke a saját számláit mutatta meg: a novemberieket is csak most kapta meg.

„Ezek novemberi átvételek és novemberi kiadások, és erről január 15-i dátummal kaptam egy számlát, amiben leszámláztak nekem 80 ampulla vakcinát és a fizetési határideje az volt január 28-a” – mondta Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke.

Szerinte a gond oka az lehet, hogy nem havonta küldték nekik a számlákat, hanem több rendelésről szóló összesítést kaptak, és ezt nem minden patika tudta egy összegben kifizetni. Nem ritka egyébként, hogy a gyógyszertárak fizetési elmaradásban vannak. A kamara elnöke szerint a gyógyszer-nagykereskedőknek összesen 10 milliárd forinttal tartoznak.

Legnézettebb videók