Műsorújság
RTL Most

A fiatal pároknak lesz a legnehezebb

A Bankszövetség szerint tavasztól főleg a pályakezdők tudnak majd sokkal nehezebben lakáshitelt felvenni.
Tízből egy: Magyarországon minden tizedik ember rossz adós, vagyis körülbelül egymillióan vannak. Ők nem, vagy nem időben fizették a törlesztőrészleteket. Ezért szerepelnek a bankok közös adattárában, a rossz adósokat nyilvántartó listán.

Az úgynevezett BAR-listások nem, vagy csak nehezen kaphatnak lakáshitelt. De tavasztól másoknak is nehezebb lesz. Mindenkinek nagyobb önrészt kell majd befizetni. Forinthitel esetén egy húszmilliós lakásra például csak 15 millió forint kölcsönt adhatnak a bankok. Euróban már csak 12 millió, svájci frankban pedig 9 millió forintnyi hitelt lehet utalni. A maradékot önrészben kell befizetni. Ha van rá pénz.

Az RTL Híradó információja szerint több banknál úgy számolnak, hogy akár 20 százalékkal is visszaeshet a banki hitelezés. Vagyis minden ötödik ügyfelet elutasítanak.

A Bankszövetség nem ennyire borúlátó. De a fiatalok szerintük is bajban lesznek, nekik ugyanis gyakran nincs elég önrészük.

„Azoknak a fiataloknak a lehetőségét fogja vissza, akik fiatalok, pályakezdők, tehát akik kisebb értékű ingatlant tudnak felajánlani, vagy pedig a pályájuk elején a háztartásnak alacsonyabb a jövedelme” – mondta Müller János, a Bankszövetség vezető tanácsosa.

Akinek nincs elég önrésze, annak még márciusig befogadja a bank a hitelkérelmét. A régi szabályok szerint.

Legnézettebb videók