Műsorújság
RTL Most

Nem volt zökkenőmentes Pécs felkészülése

Pécs 3 évvel ezelőtt kapta meg a jogot arra, hogy Európa Kulturális Fővárosa legyen.
2009 végére elkészül minden olyan építmény, amely az Európa Kulturális Főváros Programhoz kapcsolódik - ezt ígérte 2006. decemberében Pécs akkori polgármestere Tasnádi Péter. Az eredeti tervek arról szóltak, hogy a Zsolnay Kulturális Negyedet, a hangversenytermet, a nagy kiállítóteret és a könyvtárat 35 milliárd forintból építik meg, és a pénzből a parkokat is rendbe hoznak. A létesítmények fenntartására 9 milliárd forintot szántak.

Az első kapavágások azonban csak 2008 októberében voltak. Akkor jelképesen bontani kezdték a Pécs Európa Kulturális Főváros egyik helyszínén lévő régi épületeket. És az építkezések még most, 2010 elején is tartanak.

Az Európai Unió több mint három évvel ezelőtt, 2006-ban döntött arról, hogy Isztambul és Essen mellett Pécs lesz Európa Kulturális Fővárosa. De az előkészületeket több esemény is hátráltatta. Toller László polgármester autóbalesetet szenvedett, majd utódja is meghalt súlyos betegségben. Egy tíz évre titkosított minisztériumi tájékoztatóból, ami a sajtóhoz került, az derült ki, hogy az öt kulcsprojekt közül a legtöbb nincs teljesen előkészítve, a határidők nem tarthatók. A szervezésért felelős vezetőket többször cserélték. Kiderült, hogy a Pécs Európa Kulturális Főváros három vezetője és a főigazgató sofőrje csaknem 45 millió forintos juttatást kapott 14 hónap alatt.

A program élére végül kormánybiztost neveztek ki. Ő 2009 augusztusában jelentette be: az összes építkezés elkezdődött.

„Az egészben volt korábban, amikor ezt a feladatot megkaptam egy több, mint másfél éves késés, ennek a késesnek jelentős részét behoztuk” – mondta Suchman Tamás, a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program fejlesztéseiért felelős kormánybiztos.

2009 végére megújultak a közterek, de épül még a koncertközpont, a regionális könyvtár és a Zsolnay művészeti negyed is. És nincs teljesen kész a Széchenyi tér sem. Itt tartják a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat megnyitóját.

Hasonló videók

 • Pórul járt egy amerikai rendőr, aki hősiesen megmentett egy csávába került bűzös borzot. Az állatnak ugyanis beszorult a feje egy joghurtos dobozba, és rémülten rohangált körbe-körbe egy massachusettesi bevásárlóközpont parkolójában. Amikor a járőr megszabadította flakontól, a borz hála helyett minden bosszúságát egyenesen ráeresztette - így végül a jótevőnek szabályosan el kellett menekülnie.

 • A The Rolling Stones zenekarról nevezett el egy követ a Marson az amerikai űrkutatási hivatal. A kőzetdarab alig nagyobb egy golflabdánál, és azért kapta a zenekar nevét, mert amikor tavaly novemberben a vörös bolygó felszínén landolt egy Mars-kutató szonda, a leszálláskor keletkező szél miatt csaknem 1 méterrel odébb gördült. A Rolling Stones neve szó szerinti fordításban gördülő köveket jelent.

 • Ég a házunk - írta az éjjel Twitter oldalára Emmanuel Macron, aki szerint az Amazonas esőerdőiben pusztító erdőtűz nemzetközi válság, a legfontosabb téma lehetne a világ vezető gazdasági nagyhatalmai, az úgynevezett G7-ek hétvégi csúcstalálkozóján. A brazil elnök szerint gyarmatosító gondolkodásmód az, hogy Brazília nélkül tárgyalnak egy brazil belügyről. Jair Bolsonaro ugyanakkor kész a párbeszédre és elismerte, hogy a tüzek megfékezéséhez nincs elég erőforrásuk.
  Az erdőtüzekről ide kattintva láthat több felvételt.

 • Megállt az albérletek drágulása. Hiába ugrott meg ötödével a kereslet az egyetemi felvételi ponthatárok kihirdetése után, a kínálat is hasonló mértékben bővült az Ingatlan.com friss adatai szerint. Negyedik hónapja stagnálnak a bérleti díjak a nagyvárosokban, 5 évig tartó folyamatos áremelkedés után.

 • Szombaton indul az önkormányzati választási kampány - a pártoknak és a jelölteknek szeptember 9-ig kell összegyűjteniük a szükséges ajánlásokat. Az ellenzék több tucatnyi városban és Budapest legtöbb kerületében is közös jelöltet támogat. A Demokratikus Koalíció szerint azonban hátrányban lesznek a kampányban, mert a plakátcégektől nem kapnak elég reklámfelületet.

 • Beidézte a rendőrség a Momentum és a Párbeszéd egy-egy politikusát. Még július végén tartottak sajtótájékoztatót a hatodik kerület fideszes polgármesterének a háza előtt, a téma az volt, miből telt a kormánypárti politikusnak a drága ingatlanra. Hassay Zsófia szerint az esemény nem sajtótájékoztató volt, hanem tüntetés, ezért feljelentést tett, gyülekezési jog megsértése miatt. A Párbeszéd és a Momentum szerint ez politikai támadás ellenük a feljelentés pedig jogilag alaptalan.

 • Kilencezer forintos rezsiutalványt kapnak a nyugdíjasok szeptemberben, a közmunkások pedig egyhavi bérüknek megfelelő összeget, 54 ezer forintot. Az erről szóló kormánydöntést a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be. A szocialisták szerint néhány héttel az önkormányzati választás előtt szavazatokat vásárol a kormány. A Híradó kérdésére Gulyás Gergely úgy reagált: nem a választás, hanem az ország jó gazdasági helyzete indokolja a juttatást.

 • Már csak 10 nap és kezdődik az iskola. Az RTL Híradó által megkérdezett pszichológus szerint ilyenkor nehéz a váltás, akár egy hónap is kellhet, mire a gyerekek visszazökkennek az iskolás hétköznapokba. A Híradónak nyilatkozó pedagógus viszont azt mondja, egy hét is elég az átálláshoz, de csak akkor, ha a szülő szigorít a gyerek napirendjén.

 • Megdöbbentő tömegkatasztrófát okozott egy vihar a Tátrában a lengyel-szlovák határnál, ahol villámcsapások öt embert megöltek, több mint százat megsebesítettek. A szerencsétlenség egy népszerű kirándulóhely környékén történt, melynek fő látványossága egy hatalmas vaskereszt, valósággal vonzza a villámokat. A halálos áldozatok közt két gyerek is van.

 • Mentők ragadtak a liftben egy szombathelyi társasházban. Egy idős asszony fia hívta őket, mert az anyjának mellkasi fájdalmai voltak. Mivel a lift csak az ottlakók kulcsával működik, a férfi a bejáratnál várta a mentőket. Mindannyian beszálltak a liftbe, ami nem sokkal az indulás után megállt - erről a 112press.hu írt. Percekig vesztegeltek a felvonóban, a beteghez eközben másik mentőegységet küldtek.

Legnézettebb videók