Műsorújság
RTL Most

Nem volt zökkenőmentes Pécs felkészülése

Pécs 3 évvel ezelőtt kapta meg a jogot arra, hogy Európa Kulturális Fővárosa legyen.
2009 végére elkészül minden olyan építmény, amely az Európa Kulturális Főváros Programhoz kapcsolódik - ezt ígérte 2006. decemberében Pécs akkori polgármestere Tasnádi Péter. Az eredeti tervek arról szóltak, hogy a Zsolnay Kulturális Negyedet, a hangversenytermet, a nagy kiállítóteret és a könyvtárat 35 milliárd forintból építik meg, és a pénzből a parkokat is rendbe hoznak. A létesítmények fenntartására 9 milliárd forintot szántak.

Az első kapavágások azonban csak 2008 októberében voltak. Akkor jelképesen bontani kezdték a Pécs Európa Kulturális Főváros egyik helyszínén lévő régi épületeket. És az építkezések még most, 2010 elején is tartanak.

Az Európai Unió több mint három évvel ezelőtt, 2006-ban döntött arról, hogy Isztambul és Essen mellett Pécs lesz Európa Kulturális Fővárosa. De az előkészületeket több esemény is hátráltatta. Toller László polgármester autóbalesetet szenvedett, majd utódja is meghalt súlyos betegségben. Egy tíz évre titkosított minisztériumi tájékoztatóból, ami a sajtóhoz került, az derült ki, hogy az öt kulcsprojekt közül a legtöbb nincs teljesen előkészítve, a határidők nem tarthatók. A szervezésért felelős vezetőket többször cserélték. Kiderült, hogy a Pécs Európa Kulturális Főváros három vezetője és a főigazgató sofőrje csaknem 45 millió forintos juttatást kapott 14 hónap alatt.

A program élére végül kormánybiztost neveztek ki. Ő 2009 augusztusában jelentette be: az összes építkezés elkezdődött.

„Az egészben volt korábban, amikor ezt a feladatot megkaptam egy több, mint másfél éves késés, ennek a késesnek jelentős részét behoztuk” – mondta Suchman Tamás, a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program fejlesztéseiért felelős kormánybiztos.

2009 végére megújultak a közterek, de épül még a koncertközpont, a regionális könyvtár és a Zsolnay művészeti negyed is. És nincs teljesen kész a Széchenyi tér sem. Itt tartják a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat megnyitóját.

Legnézettebb videók