Műsorújság
RTL Most

Ősztől tilos a sózás!

A következő télen már csak környezetbarát anyagokkal lehet csúszásmentesíteni.
A besnyői önkormányzat asszonyai tesztelik, mivel lehet kiváltani a sót. Zeloitot, útkálit, kálciumkloridot és kvarchomokot szórtunk egymás mellé - amelyeket ajánl a fővárosi közterületfenntartó.

A zeloit 80 forintos kilónkénti árért, nem oldotta a jeget. Az útkáli és a kálcium-klorid viszont azonnal latyakot csinált, 110 és 300 forintért. A „zsűri” végül a kilónkénti 30 forintos homoknál maradt.

„A homok a legjobb. Nem oldja, de nem is csúszik. Ez viszont feloldja a jeget, de mégis csúszik.”

Egy macska is megjelent, végigszagolta a mintákat, végül ő is a homokot választotta. Nem bántotta a tappancsát, de a hölgyek cipője sem lett sófoltos.

„Az utakat és a kereszteződéseket sózzuk, viszont az intézmények előtti járdát, ahol új burkolatot építettünk, homokkal síkosság mentesítjük, ami nem teszi tönkre az új burkolatot” – mondta Gémesiné Fejes Zsuzsanna, Besnyő polgármestere.

Az új jogszabály a növények védelmében tiltja ősztől a sózást. De csak a belterületi járdákon és tereken, külterületen és az utakon nem.

„A szilárd útburkolaton ezt a síkosság mentesítő anyagot használhatja, akinek ez a feladata, tehát a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.. A közeljövőben alkalmazhatja a klorid vegyületet, tehát az ipari sót” – mondta Horváth László, az FKF Zrt. helyettes szóvivője.

Viszont a rendelet a járdák és terek sózását sem tiltja egyértelműen, például, ha ónos eső esik, akkor újra elővehető a só. A rendeletből egyelőre hiányzik, hogy ki fogja ellenőrizni a lakókat és azt sem tudni, mennyi lehet egy tiltott sózásért a büntetés.

Hasonló videók

  • Dróntámadás ért több szaúdi olajterminált. Emiatt felére csökkent az ország olajkitermelése, így 5 százalékkal visszaesett a világ olajkitermelése is. A szaúdi kormánnyal harcban álló jemeni lázadók vállalták a felelősséget a merényletért, az amerikai kormány szerint mégis Irán áll a támadás mögött.

  • Különös dolgok történnek a Leopárdföld nevű nemzeti parkban az orosz távol-keleten. Az erdőben elhelyezett egyik kamera felvételei szerint az ott élő állatok rendkívüli érdeklődést mutatnak egy GAZ- márkájú teherautó vezetőfülkéje iránt…

  • A magyar demokrácia és jogállamiság helyzetéről tárgyalnak hétfőn az uniós tagállamok külügyminiszterei. A témát az unió soros elnökségét betöltő Finnország vette napirendre, miután az Európai Parlament már egy éve elfogadta az úgynevezett Sargentini-jelentést, amelyben a képviselők azt állapították meg, hogy Magyarországon veszélyben van a jogállamiság. A kormány szerint bevándorláspárti bosszúállók támadják az országot, az MSZP szerint a vitának semmi köze bevándorláshoz.

  • Több mint 16 ezer diplomata útlevelet adott ki az Orbán-kormány 2010 óta – tudta meg a Népszava a Külügyminisztériumtól. Jelenleg is több mint 7600 ilyen okmány van érvényben. A tárca azt közölte: csak indokolt esetben adnak ki diplomata útlevelet. Az LMP szigorítaná a szabályozást, a miniszter azonban nem.

  • Rendőrségi eljárás indult Budakeszin, miután az ellenzék egyik képviselőjelöltje saját költségére 3D-s zebrát festett az új iskolához. Közlekedésbiztonság veszélyeztetése miatt nyomoznak. A zebrát festő jelölt azt mondja, nem kampányolt, hanem aggódott a gyerekek biztonságáért, mert zebra nélkül veszélyes volt az átkelés. Két nappal később az önkormányzat is lépett, és hagyományos zebrát festettek a 3D-s helyére.

  • Földutat avatott a helyi fideszes országgyűlési képviselő Zala megyében. Vigh László polgármesterekkel és egy pappal együtt adott át egy mezőgazdasági utat Nagylengyelnél. A helyi polgármester szerint minden átadóra illik meghívni a térség országgyűlési képviselőjét. A DK szerint a fideszes politikusok a kampányban bármit átadnak és felavatnak.

  • Áron alul próbálják eladni a rezsiutalványt az interneten. Van, aki 5 ezerért, más 6500 forintért árulja. A kormányszóvivő korábban azt mondta, mivel nem névreszólóak a rezsiutalványok, ezért továbbadhatók. A Jobbik képviselője azt mondta: várható volt, hogy sokan pénzzé akarják majd tenni az utalványt, akár áron alul is, ezért szerintük egyszerűbb lett volna eleve pénzt utalni.

  • Egy új, uniós szabály miatt senki se léphet be a netbankjába plusz azonosító nélkül, amelyet többnyire SMS-ben küldenek el a pénzintézetek. És most már 5 ezer forint alatti kártyás fizetéseknél is kérhetik a PIN-kódot. A jegybank kizárólag az online vásárlások szigorítását halasztotta el az új uniós intézkedések közül

Legnézettebb videók