Műsorújság
RTL Most

Hivatalosan is Pécs a kulturális főváros

A baranyai megyeszékhely Bécsben vette át Linztől a stafétát csütörtök este.
Erősek, mert egy erős kultúrát képviselnek - mondta Páva Zsolt Bécsben. Pécs fideszes polgármestere hozzátette, hogy nemcsak a pécsi és a magyar kultúrára gondol, hanem az egész kelet-európai régió kultúrájára. A január 10-ei megnyitó kapcsán beszélt arról is, hogy izgalom van bennük, de félelem nincs. Jól állnak az előkészületekkel, készek arra, hogy egy emlékezetes programsorozatot rendezzenek 2010-ben Pécsett. A megszerzett tudást és tapasztalatot pedig jövőre átadják a következő kulturális fővárosnak - fogalmazott.

Szalay Tamás, a Pécs 2010 kulturális igazgatója elmondta, hogy öt pillére van az évadnak: Pécs az élettel teli közterek városa, kétezer éves múltja van, mégis fiatalos, Pécs multikulturális város, jellemzi a regionalizmus és egyben kulturális kapuváros is. Hozzátette, hogy arra törekedtek, hogy az évadnak hosszú távú hozadéka is legyen. Ezek között említette Szalay Tamás a koncert- és konferenciaközpontot és a Zsolnay Kulturális Negyedet.

Pécsen kívül a dél-dunántúli térség negyven települése is bekapcsolódik az eseményekbe, és még azok a városok is, amelyek szintén pályáztak a kulturális főváros címre, de nem nyertek - mondta Szalay Tamás.

A bécsi rendezvényen elhangzott, hogy Linz sokat nyert a 2009-es kulturális évaddal: ipari városból pezsgő kulturális város lett. Az osztrák település képviselői sok sikert kívántak Pécsnek és egy tortával is kedveskedtek a résztvevőknek. A baranyai megyeszékhely pedig egy Zsolnay-vázával köszönte meg a segítséget Linznek.

A megnyitó január 10-én lesz Pécsett, a rendezvényre élményvonat is indul Budapestről. A Sopianae névre keresztelt szerelvény vasárnap kedvezményesen, 2010 forintos retúrjeggyel vehető igénybe.

Idén összesen 350 kulturális és 100 civil programmal várják a pécsieket, és azokat, akik az Európa Kulturális Fővárosa programra érkeznek a városba. Ruzsa Csaba, a Pécs2010 Menedzsmentközpont ügyvezető igazgatója korábban azt mondta, hogy egymillió látogatóra számít. Köztük olyan vendégekre is, akik nem feltétlenül szállnak meg Pécsett.

Forrás: Független Hírügynökség

Hasonló videók

 • A kutatás-fejlesztést és a technológiaváltást nem lehet elválasztani a felsőoktatástól - ezzel indokolta az RTL Híradónak Palkovics László azt, hogy szeptembertől az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz kerül a felsőoktatás ügye. A Jobbik a széttagolás helyett egységes oktatási minisztérium felállítását követeli.

 • Kevesebb személyre szabott reklámot láthatnak majd a legnagyobb közösségi oldal felhasználói, akik ezentúl megtilthatják, hogy az oldalon kívüli online tevékenységüket kövesse a Facebook. Az amerikai cég több botrányba is keveredett amiatt, hogy nem védte meg felhasználói személyes adatait. Ezek után tavasszal meghirdették új irányukat, amelynek "A jövő a magánügyeké" címet adták. Ennek része az egyelőre három országban bemutatott adatvédelmi eszköz, amelyet fokozatosan vezetnek majd be világszerte.

   

 • Órákat késnek az elővárosi vonatok, és senkitől nem kapnak megfelelő információt - erre panaszkodnak utasok. Azt mondják, rendszeres, hogy órákat ülnek a klíma nélküli, zárt vagonokban, anélkül, hogy tudnák miért és mennyit kell várniuk. Összefogtak, létrehoztak egy Facebook-csoportot „Elegünk van a MÁV-ból”-néven. Már csaknem 7000-en vannak. Azt mondják, ha semmi nem változik, demonstrációt szerveznek. A MÁV-nál elismerik a hibákat.

   

 • Több mint 50 ezer forintba kerül beiskolázni egy átlagos alsó tagozatost - a GKI Digital kutatása alapján. Csak karácsonykor költenek többet a szülők, mint egy új tanév előtt. A többség augusztus 20-a utánra hagyta a bevásárlást, a tanszerboltokban ezért most csúcsforgalmat várnak.

 • Bár a választási kampány hivatalosan csak szombaton indul, a fővárosban már több párt is elkezdte a kampányolást. Terézvárosban már a választási plakátokat is kirakták a fideszes polgármesterről és több képviselőjelöltről. A kormánypártok szerint ezzel semmilyen szabályt nem szegtek meg, a Momentum azonban a helyi választási bizottsághoz fordul. A 13. kerületben pedig az MSZP kezdte el a szórólapozást.

 • Váratlanul újra bevezette a létszámstopot a kormány a közszolgálatban - tudta meg az Index. A lap szerint az intézmények szeptember elejéig vehettek volna fel új embereket, de augusztus 14-én megszüntették ezt a lehetőséget. A szakszervezet szerint a létszámstopra semmi szükség, így csak állandósulnak a problémák, hogy többet kell várni az embereknek az ügyintézésre. A kormány eltökélt a létszámcsökkentés mellett.

   

 • Vádat emelt az ügyészség a Fideszes országgyűlési képviselő, Simonka György és társai ellen. A nyomozóhatóság szerint a politikus bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalásban érintett. Hazai és uniós költségvetési forrásokat csapoltak meg társaival. Simonka Györgyöt hiába kerestük. A Fidesz szerint a politikus együtt fog működni az eljárás alatt, és megilleti az ártatlanság vélelme.

Legnézettebb videók