Műsorújság
RTL Most

Hivatalosan is Pécs a kulturális főváros

A baranyai megyeszékhely Bécsben vette át Linztől a stafétát csütörtök este.
Erősek, mert egy erős kultúrát képviselnek - mondta Páva Zsolt Bécsben. Pécs fideszes polgármestere hozzátette, hogy nemcsak a pécsi és a magyar kultúrára gondol, hanem az egész kelet-európai régió kultúrájára. A január 10-ei megnyitó kapcsán beszélt arról is, hogy izgalom van bennük, de félelem nincs. Jól állnak az előkészületekkel, készek arra, hogy egy emlékezetes programsorozatot rendezzenek 2010-ben Pécsett. A megszerzett tudást és tapasztalatot pedig jövőre átadják a következő kulturális fővárosnak - fogalmazott.

Szalay Tamás, a Pécs 2010 kulturális igazgatója elmondta, hogy öt pillére van az évadnak: Pécs az élettel teli közterek városa, kétezer éves múltja van, mégis fiatalos, Pécs multikulturális város, jellemzi a regionalizmus és egyben kulturális kapuváros is. Hozzátette, hogy arra törekedtek, hogy az évadnak hosszú távú hozadéka is legyen. Ezek között említette Szalay Tamás a koncert- és konferenciaközpontot és a Zsolnay Kulturális Negyedet.

Pécsen kívül a dél-dunántúli térség negyven települése is bekapcsolódik az eseményekbe, és még azok a városok is, amelyek szintén pályáztak a kulturális főváros címre, de nem nyertek - mondta Szalay Tamás.

A bécsi rendezvényen elhangzott, hogy Linz sokat nyert a 2009-es kulturális évaddal: ipari városból pezsgő kulturális város lett. Az osztrák település képviselői sok sikert kívántak Pécsnek és egy tortával is kedveskedtek a résztvevőknek. A baranyai megyeszékhely pedig egy Zsolnay-vázával köszönte meg a segítséget Linznek.

A megnyitó január 10-én lesz Pécsett, a rendezvényre élményvonat is indul Budapestről. A Sopianae névre keresztelt szerelvény vasárnap kedvezményesen, 2010 forintos retúrjeggyel vehető igénybe.

Idén összesen 350 kulturális és 100 civil programmal várják a pécsieket, és azokat, akik az Európa Kulturális Fővárosa programra érkeznek a városba. Ruzsa Csaba, a Pécs2010 Menedzsmentközpont ügyvezető igazgatója korábban azt mondta, hogy egymillió látogatóra számít. Köztük olyan vendégekre is, akik nem feltétlenül szállnak meg Pécsett.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók