Műsorújság
RTL Most

Vasárnap indul a pécsi kultúrdömping

Egymillió vendégre számítanak Pécsett idén, az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat évében.
Vasárnap kezdődik hivatalosan az Európa Kulturális Fővárosa 2010 programsorozat Pécsett. A megnyitón azokat a korszakokat elevenítik fel, amikor a város komoly szerepet játszott a nemzetközi színtéren. Egy hat-hétszáz fős csoport, köztük négyszáz pécsi diák illetve színészek, bábosok jelenítik meg ezeket a korszakokat jelmezekbe bújva, hatalmas farsangi menet keretében.

A megnyitóra 25-35 ezer embert várnak, főleg pécsieket, de a város szállodái is megteltek már az ünnepség napjára - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Pécs2010 Menedzsmentközpont ügyvezető igazgatója. Az eseményen fellép többek között a Pécsi Balett, a Pannon Filharmonikusok, a Bóbita Bábszínház, a Szélkiáltó Együttes, Demjén Ferenc, Lang Györgyi, Kandech Evelyne és Balikó Tamás is. Az eseményt a Magyar Televízió január 10-én, este hat órától közvetíti.

A megnyitó napján (január 10-én) élményvonat is indul Pécsre. A Sopianae névre keresztelt szerelvény vasárnap kedvezményesen, 2010 forintos retúrjeggyel vehető igénybe. Az idén éppen tízéves Magyar Vasúttörténeti Park egyrészt így szeretné megismertetni az újonnan beszerzett és felújított élményvonatot az utasokkal, másrészt ezzel is népszerűsítik az EKF-programot.

Idén összesen 350 kulturális és 100 civil programmal várják a pécsieket, és azokat, akik az Európa Kulturális Fővárosa programra érkeznek a városba. A Pécs2010 Menedzsmentközpont ügyvezető igazgatója egymillió látogatóra számít. Köztük olyan vendégekre is, akik nem feltétlenül szállnak meg Pécsett. Ruzsa Csaba elmondta: a már hagyományosnak mondható fesztiválok is átalakulnak erre az évre, ezenkívül főleg a könnyű- és a komolyzenére koncentrálnak, illetve a képzőművészetre. Arra is törekednek, hogy ezeket a művészeti ágakat minél közelebb vigyék az emberekhez. Nyáron olvasóligetté alakul a város több tere, vagy éppen zongoraleckét is vehetnek az érdeklődők az utcán.

Múlt héten Emir Kusturica koncertjével avatták fel Pécs megújult főterét. Az ügyvezető igazgató szerint akkor 6-8 ezren voltak kíváncsiak az eseményre, és nemcsak pécsiek. Jöttek az ország nagyvárosaiból, Budapestről és Horvátországból is. Erre az estére megteltek a szállodák a városban.

Az EKF-program beruházásaival kapcsolatban Ruzsa Csaba elmondta: a Regionális Könyvtár és Tudásközpontnál már megtartották a bokrétaünnepséget. Az átadás június közepére várható, de ha az időjárás nem hátráltatja a munkákat, akár korábban is elkészülhetnek vele. A Konferencia- és Koncertközpontban november-decemberben tarthatják meg az első koncerteket. A Zsolnay Kulturális Negyed esetében már nyáron megkezdődnek az átadások, a Múzeum utcát és a Nagy Kiállítóteret pedig várhatóan áprilisban vehetik birtokba az emberek.

Legnézettebb videók