Műsorújság
RTL Most

Több lehet a forinthitel

A forinthitelek felé tereli az embereket az új kormányrendelet, pedig azok kamata még mindig nagyon magas.
Kicsi, de barátságos lakást választott a szegedi asszony. Hogy mennyiért vette, nem akarta elárulni, de azt mondja, az összeg 25 százalékát be tudja fizetni önerőként. A maradékra hitelt vesz fel, 20 évre, euró alapon. Azért választotta az euróhitelt, mert úgy gondolja, hogy hosszú távon csökkenni fog a részlet, főleg ha bevezetik az eurót.

Ha a forintban adósodna el, többet kellene visszafizetnie. A forinthitelek kamata ugyanis magasabb a devizában nyújtott kölcsönökénél. Míg egy euróhitel esetében átlagosan 7-8 százalék a kamat, forinthitelnél ez akár 12-13 százalék is lehet. Pedig a jegybanki alapkamat egyre alacsonyabb. Tavaly októberben, a válság kezdetén még 11,5 százalék volt. Legutóbb 6,25 százalékra csökkentették. A Nemzeti Bankban azt mondják, a bankoknak nem csak az alapkamat számít.

„A bankoknak a hitelfelvevő kockázatát is be kell árazniuk, ez pedig az utóbbi időben nőtt, ahogy emelkedett a munkanélküliség, kedvezőtlenebbekké váltak a gazdasági kilátások. Így a bankoknak nagyobb kockázattal kellett számolniuk” – mondta Tabák Péter, az MNB pénzügyi stabilitási igazgatója.

Az MNB-nél arra számítanak, hogy a jövőben a forinthitelek kamata fokozatosan egy szintre kerül a devizahitelekével. A hitelezést szigorító rendelet márciusban lép életbe. Utána - a kidolgozói szerint - csak olyanok kapnak majd pénzt a bankoktól, akik valóban vissza is tudják fizetni a kölcsönt.

Legnézettebb videók