Műsorújság
RTL Most

Nincs megállapodás a BKV-nál

A sztrájk konkrét időpontjáról még nincs döntés, egyelőre folytatják az egyeztetést.
A közlekedési társaság vezetői és az érdekképviselet a kollektív szerződésről próbálnak megállapodni. Nemes Gábor a Független Hírügynökségnek azt mondta: hétfőn a menedzsment nem állt elő érdemi javaslattal, így nem született megállapodás. A szakszervezet továbbra sem tartja elfogadhatónak a cégvezetés javaslatát, amely alapján számításaik szerint évi nettó 200 ezer forinttal kevesebbet kapnának a BKV alkalmazottai.

A tárgyalást kedden reggel folytatják - közölte Nemes Gábor. Hozzátette: a munkabeszüntetés időpontjáról még nincs döntés, szeretnék folytatni az egyeztetést, amíg van esély a megállapodásra. Az érdekképviselet álláspontja szerint ezt még ebben az évben tető alá kellene hozni, január elsejétől ugyanis a kollektív szerződés hiányában bizonytalan jogi helyzet áll elő a BKV-nál.

Az álláspontok egyelőre távol állnak egymástól: a közlekedési társaság korábban egyértelművé tette, hogy nem tud többet fizetni a dolgozóknak.

Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV szóvivője szerint a társaság ajánlatával az átlagos BKV dolgozó nettó 6 százalékos jövedelem növekedéssel számolhat. A béren kívüli juttatások egy átlagos dolgozónál körülbelül 7 százalékkal csökkennének ugyan, de a személyi jövedelemadóval kapcsolatos változások miatt a nettó bér viszont 13 százalékkal nőne. Így jön ki összességében a teljes jövedelem 6 százalékos növekedése egy dolgozónál. A szóvivő azt mondta, nem tudja, hogyan jutottak a szakszervezetek a 200 ezer forintos bérveszteséget megállapító eredményre.

Legnézettebb videók