Műsorújság
RTL Most

Nincs megállapodás a BKV-nál

A sztrájk konkrét időpontjáról még nincs döntés, egyelőre folytatják az egyeztetést.
A közlekedési társaság vezetői és az érdekképviselet a kollektív szerződésről próbálnak megállapodni. Nemes Gábor a Független Hírügynökségnek azt mondta: hétfőn a menedzsment nem állt elő érdemi javaslattal, így nem született megállapodás. A szakszervezet továbbra sem tartja elfogadhatónak a cégvezetés javaslatát, amely alapján számításaik szerint évi nettó 200 ezer forinttal kevesebbet kapnának a BKV alkalmazottai.

A tárgyalást kedden reggel folytatják - közölte Nemes Gábor. Hozzátette: a munkabeszüntetés időpontjáról még nincs döntés, szeretnék folytatni az egyeztetést, amíg van esély a megállapodásra. Az érdekképviselet álláspontja szerint ezt még ebben az évben tető alá kellene hozni, január elsejétől ugyanis a kollektív szerződés hiányában bizonytalan jogi helyzet áll elő a BKV-nál.

Az álláspontok egyelőre távol állnak egymástól: a közlekedési társaság korábban egyértelművé tette, hogy nem tud többet fizetni a dolgozóknak.

Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV szóvivője szerint a társaság ajánlatával az átlagos BKV dolgozó nettó 6 százalékos jövedelem növekedéssel számolhat. A béren kívüli juttatások egy átlagos dolgozónál körülbelül 7 százalékkal csökkennének ugyan, de a személyi jövedelemadóval kapcsolatos változások miatt a nettó bér viszont 13 százalékkal nőne. Így jön ki összességében a teljes jövedelem 6 százalékos növekedése egy dolgozónál. A szóvivő azt mondta, nem tudja, hogyan jutottak a szakszervezetek a 200 ezer forintos bérveszteséget megállapító eredményre.

Hasonló videók

  • Tengeri buborék - ez a neve annak az új környezetkímélő vízi közlekedési eszköznek, amelyet ezen a héten tesztelnek a francia fővárosban. A leginkább egy űrkapszulára hasonlító vízitaxi jövő tavasztól már működésbe is állhat a Szajnán. Párizs mellett egyébként több más európai nagyváros is érdeklődik a hajók iránt. Azt remélik, ezekkel csökkenthetik dugókat.

  • Jogerősen 99 millió forint kártérítés jár az államtól a szegregált gyöngyöspatai roma tanulóknak. Erről szerdán döntött a Debreceni Ítélőtábla. Az ítélet szerint 13 éven keresztül nem csak fizikailag, hanem az oktatás színvonalában is diszkriminálták a helyi általános iskolába érkező roma fiatalokat. Külön emeleten tartották őket, egyszerre több évfolyamot tanítottak együtt és volt olyan program, amin a romák nem vehettek részt. Az EMMI szerint ők nem érintettek a perben.

  • Megtarthatja az állami kitüntetését a bicskei gyerekotthon szexuális bűncselekmények miatt elítélt egykori igazgatója. A Köztársasági Elnöki Hivatal szerint, ha valakit kitüntettek, akkor a törvények értelmében utólag nem lehet elvenni tőle. A volt igazgató jogerősen nyolc év fegyházbüntetést kapott, mert éveken át molesztálta a rá bízott gyerekeket. A Jobbik törvénymódosítást nyújt be arról, hogy ha valaki méltatlanná válik egy állami kitüntetésre, akkor elvehessék tőle.

  • Nem köszöntheti virággal, és kampányszlogennel az édesanyákat az iskolák előtt a Fidesz által támogatott hódmezővásárhelyi polgármesterjelölt. Grezsa István akciójáról a Híradó is beszámolt: a helyi választási bizottság a politikust eltiltotta az ilyen kampánytól, de bírságot nem szabott ki. Szekszárdi fideszes polgármestere is törvénysértő módon kampányolt, amikor osztálytermekben osztott uzsonnásdobozokat a gyerekeknek. A két politikus nem akart nyilatkozni.

  • Rákkeltő anyaggal szennyezett gyomorsavcsökkentő gyógyszert hívnak vissza a patikákból. A szennyezést a svájci gyógyszerügyi hatóság fedezte fel egy ellenőrzésen. A nitrózamin nevű anyagot, többek között laboratóriumi patkánykísérleteknél használják daganatnövesztésre. Több gyártó, összesen 19 féle terméke érintett Magyarországon.

  • Egy leszerelt katona lövöldözni kezdett szerda délután Kijev egyik hídján, és azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a hidat. Amikor a rendőrök egy drónt küldtek fölé, arra is rálőtt, később viszont ellenállás nélkül megadta magát. A zavartan viselkedő férfinál nem találtak robbanószerkezetet.

  • Teljes fészekaljnyi parlagi sast mérgeztek meg a napokban Békés megyében, ilyen súlyos mérgezésre 13 éve nem volt példa. Ismeretlenek egy galambtetembe rejtettek egy olyan mérget, amelyet 2008-ban betiltottak. A madarak fészkétől nem messze tették le. Négy sas és két szarka pusztult el, a természetvédelmi kár meghaladja a négymillió forintot.

Legnézettebb videók