Műsorújság
RTL Most

Megnyílnak az ajtók a segítő kutyák előtt

Minisztériumi rendelet alapján decembertől minden segítő kutyát be kell engedni az üzletekbe.
A bejáratot nem találta meg elsőre, de végül gond nélkül bejutott a vakvezető kutya és gazdája egy a budapesti élelmiszer üzletbe. A vakvezető kutya eddig is bárhová bemehetett gazdájával, sok helyre mégsem engedték be őket.

„ÁNTSZ előírásra hivatkoznak, hogy őket fogják megbüntetni, hiába mondom, hogy nem fogják őket megbüntetni, nem hisznek nekem, ilyenkor próbálom előkeríteni a boltvezetőt” - mondta Varga Szabolcs.

A mozgássérülteknek segítő kutyákat eddig a vakvezetőknél is kevesebb helyre engedték be. Pedig nélkülük gazdáik sokszor egy egyszerű bevásárlást sem tudnak elintézni.

„Hogyha egy nagyobb lépcső van a bolt előtt én oda nem tudok bemenni de a kosárral a szájában a kutyát beküldöm és keres egy eladót aki segít neki bepakolni a kosárba a kenyeret például” – mondta Gulyás Viktória.

Decembertől minden segítő kutyát, így azokat is, amelyek az epilepszia rohamot jelzik, vagy a hallássérülteknek segítenek, gazdájukkal mindenhova be kell engedni.

„A rendeletünk tiszta viszonyokat teremt a kiképzésre, garanciát jelent a kutya viselkedésére, a higiénés feltételeknek megfelelnek” – mondta Korózs Lajos, a Szociális Minisztérium államtitkára.

Azaz nem bántanak senkit, nem szaglásznak, és nem nyúlnak semmihez az üzletekben. Erre képezik ki őket.

Aki segítő kutyával közlekedik és nem engedik be valahová, az az egyenlő bánásmód hatósághoz fordulhat, vagy be is perelheti az üzletet.

Legnézettebb videók