Műsorújság
RTL Most

A magyar szoláriumok a legkárosabbak között

Van olyan barnító, amelyik a megengedettnél kétszer erősebb UV sugárzást bocsát ki.
Fontos a tisztaság is, de az még nem menti meg a bőrt. Ha valaki szoláriumban barnul, az legalább kétszer akkora dózisban kap UV sugárzást, mint ha nyáron, a strandon napozna.

Minél többször fekszik valaki a csövekre, annál hamarabb roncsolódik a bőre.

„Nagyon lényeges, hogy az élet során mennyi UV fény éri a bőr felszínét, ez tulajdonképpen összeadódik, és így éri el azt a hatását, melynek eredőjeként kialakul a bőrdaganat” – mondta Dr. Holló Péter, a Semmelweis Tudományegyetem bőrgyógyásza.

„A téli nap 0,01 w/nm értékű kisugárzást mutat.”

Ez gyakorlatilag ártalmatlan a bőrre, a nyári, erős 7-es UV sugárzástól, ami 0,2 W/nm, már könnyen leéghet valaki. A magyar szoláriumokban ennél jóval magasabb, fél és másfél W/nm-es erősségű sugárzást mértek a szakemberek. A szolárium tulajdonosok az ellenőröknek azt mondták, azért olyan erősek a csövek, mert a kuncsaftok ezt igénylik.

„A szoláriumhasználók igénye az, hogy minél gyorsabban és minél hatásosabban érje el azt a színt, amit ő szeretne, erre hivatkozva a szolárium üzemeltetők nagyon gyakran kicserélik a csöveket erősebbre” – mondta Cserti Istvánné, a Kereskedelmi és Piacfelügyeleti Hatóság főosztályvezetője.

A szolárium-razzia januárban folytatódik. Ha az üzemeltetők újra elbuknak a vizsgálaton, a hatóság akár be is zárathatja az üzleteket.

A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség és az Egészségügyi Világszervezet már a kísérlet előtt, korábban figyelmeztetett arra, hogy aki szoláriumozik, az ugyanannyira veszélyes anyagokkal szennyezi a testét, mint aki dohányzik.

Legnézettebb videók