Műsorújság
RTL Most

Hivatalosan 25 áldozata van a H1N1-nek

Az RTL Híradó úgy tudja, szerdán két újabb áldozata volt a kórnak.
Az influenzajárvány miatt a szegedi klinika összes osztályán tilos a látogatás. Itt már hárman haltak meg az újinfluenza fertőzés miatt. Legutóbb vasárnap egy 80 éves férfi. Ő súlyos beteg volt.

„Súlyos cukorbetegség, szellemi hanyatlás, negativisztikusság, táplálhatatlanság miatt feküdt a krónikus osztályunkon” – mondta Piros Györgyike főorvos, Szegedi Tudományegyetem.

Hirtelen magas láza lett, ezért végezték csak el a H1N1 tesztet, ami pozitív lett. A férfi két nap múlva meghalt. Ő volt a 21., akinek a halálában közrejátszott az újinfluenza fertőzés.

Az első haláleset még nyáron volt egy 41 éves férfi halt meg az újinfluenzában, majd szeptemberben egy 34 éves férfi. Októberben már két ember, egy 33 éves nő és egy 47 éves férfi halálát okozta a H1N1. Az influenzajárvány kitörése óta egyre többen halnak meg a fertőzés miatt.

Eddig hivatalosan 25-en, valójában 27-en. Közülük három ember volt a fertőzés előtt teljesen egészséges, igaz, ketten közülük várandósak voltak, így a veszélyeztetettek csoportjába tartoztak. A többiek betegek voltak: 4-en túlsúlyosak, 12 embernek a fertőzéskor már volt alapbetegsége, azaz daganatos, vesebeteg, asztmás vagy szívbeteg volt. 6 ember pedig egyszerre több ilyen betegségben is szenvedett. Ahogy több a beteg, egyre gyakoribbak a halálesetek is. Ennek ellenére a szakemberek szerint a vírus nem lett veszélyesebb.

„Erősödik az aktivitása, de ez nem jelenti azt, hogy klinikailag sokkal súlyosabb lenne a fertőzés” – mondta Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató főorvosa.

Az influenza most lassabban terjed, mint korábban. A múlt héten 43 ezren mentek orvoshoz ilyen tünetekkel, ez hat százalékkal több, mint egy héttel korábban volt.

Hasonló videók

  • Tengeri buborék - ez a neve annak az új környezetkímélő vízi közlekedési eszköznek, amelyet ezen a héten tesztelnek a francia fővárosban. A leginkább egy űrkapszulára hasonlító vízitaxi jövő tavasztól már működésbe is állhat a Szajnán. Párizs mellett egyébként több más európai nagyváros is érdeklődik a hajók iránt. Azt remélik, ezekkel csökkenthetik dugókat.

  • Jogerősen 99 millió forint kártérítés jár az államtól a szegregált gyöngyöspatai roma tanulóknak. Erről szerdán döntött a Debreceni Ítélőtábla. Az ítélet szerint 13 éven keresztül nem csak fizikailag, hanem az oktatás színvonalában is diszkriminálták a helyi általános iskolába érkező roma fiatalokat. Külön emeleten tartották őket, egyszerre több évfolyamot tanítottak együtt és volt olyan program, amin a romák nem vehettek részt. Az EMMI szerint ők nem érintettek a perben.

  • Megtarthatja az állami kitüntetését a bicskei gyerekotthon szexuális bűncselekmények miatt elítélt egykori igazgatója. A Köztársasági Elnöki Hivatal szerint, ha valakit kitüntettek, akkor a törvények értelmében utólag nem lehet elvenni tőle. A volt igazgató jogerősen nyolc év fegyházbüntetést kapott, mert éveken át molesztálta a rá bízott gyerekeket. A Jobbik törvénymódosítást nyújt be arról, hogy ha valaki méltatlanná válik egy állami kitüntetésre, akkor elvehessék tőle.

  • Nem köszöntheti virággal, és kampányszlogennel az édesanyákat az iskolák előtt a Fidesz által támogatott hódmezővásárhelyi polgármesterjelölt. Grezsa István akciójáról a Híradó is beszámolt: a helyi választási bizottság a politikust eltiltotta az ilyen kampánytól, de bírságot nem szabott ki. Szekszárdi fideszes polgármestere is törvénysértő módon kampányolt, amikor osztálytermekben osztott uzsonnásdobozokat a gyerekeknek. A két politikus nem akart nyilatkozni.

  • Rákkeltő anyaggal szennyezett gyomorsavcsökkentő gyógyszert hívnak vissza a patikákból. A szennyezést a svájci gyógyszerügyi hatóság fedezte fel egy ellenőrzésen. A nitrózamin nevű anyagot, többek között laboratóriumi patkánykísérleteknél használják daganatnövesztésre. Több gyártó, összesen 19 féle terméke érintett Magyarországon.

  • Egy leszerelt katona lövöldözni kezdett szerda délután Kijev egyik hídján, és azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a hidat. Amikor a rendőrök egy drónt küldtek fölé, arra is rálőtt, később viszont ellenállás nélkül megadta magát. A zavartan viselkedő férfinál nem találtak robbanószerkezetet.

  • Teljes fészekaljnyi parlagi sast mérgeztek meg a napokban Békés megyében, ilyen súlyos mérgezésre 13 éve nem volt példa. Ismeretlenek egy galambtetembe rejtettek egy olyan mérget, amelyet 2008-ban betiltottak. A madarak fészkétől nem messze tették le. Négy sas és két szarka pusztult el, a természetvédelmi kár meghaladja a négymillió forintot.

Legnézettebb videók