Műsorújság
RTL Most

Hivatalosan 25 áldozata van a H1N1-nek

Az RTL Híradó úgy tudja, szerdán két újabb áldozata volt a kórnak.
Az influenzajárvány miatt a szegedi klinika összes osztályán tilos a látogatás. Itt már hárman haltak meg az újinfluenza fertőzés miatt. Legutóbb vasárnap egy 80 éves férfi. Ő súlyos beteg volt.

„Súlyos cukorbetegség, szellemi hanyatlás, negativisztikusság, táplálhatatlanság miatt feküdt a krónikus osztályunkon” – mondta Piros Györgyike főorvos, Szegedi Tudományegyetem.

Hirtelen magas láza lett, ezért végezték csak el a H1N1 tesztet, ami pozitív lett. A férfi két nap múlva meghalt. Ő volt a 21., akinek a halálában közrejátszott az újinfluenza fertőzés.

Az első haláleset még nyáron volt egy 41 éves férfi halt meg az újinfluenzában, majd szeptemberben egy 34 éves férfi. Októberben már két ember, egy 33 éves nő és egy 47 éves férfi halálát okozta a H1N1. Az influenzajárvány kitörése óta egyre többen halnak meg a fertőzés miatt.

Eddig hivatalosan 25-en, valójában 27-en. Közülük három ember volt a fertőzés előtt teljesen egészséges, igaz, ketten közülük várandósak voltak, így a veszélyeztetettek csoportjába tartoztak. A többiek betegek voltak: 4-en túlsúlyosak, 12 embernek a fertőzéskor már volt alapbetegsége, azaz daganatos, vesebeteg, asztmás vagy szívbeteg volt. 6 ember pedig egyszerre több ilyen betegségben is szenvedett. Ahogy több a beteg, egyre gyakoribbak a halálesetek is. Ennek ellenére a szakemberek szerint a vírus nem lett veszélyesebb.

„Erősödik az aktivitása, de ez nem jelenti azt, hogy klinikailag sokkal súlyosabb lenne a fertőzés” – mondta Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató főorvosa.

Az influenza most lassabban terjed, mint korábban. A múlt héten 43 ezren mentek orvoshoz ilyen tünetekkel, ez hat százalékkal több, mint egy héttel korábban volt.

Legnézettebb videók