Műsorújság
RTL Most

Még mindig népszerű az áruhitel

Az ünnepek ellőtt minden harmadik vásárló hitelből vásárolja meg a drágább műszaki cikkeket.
„Játékkonzol! Egy játékkonzolt szeretnék. És hát elég drága…” - ez az egyik karácsonyi kívánság a Deák családban. És persze egy számítógép. Mindenre nincs pénz, úgyhogy az is lehet, hogy hitelt vesznek majd fel. Ezt már sokszor megtették.

-Háztartási gépet vettünk már hitelre, televíziót, mosógépet, tehát ami ilyen nagyobb tétel egy háztartásban.
- És ezekért összességében mennyivel fizettek többet?
- Hát olyan másfélszerese az eredeti árnak.

Persze ez függ a kondícióktól is. De a drágább ár sok vásárlót nem zavar.

„Ebben a karácsonyi időszakban a műszaki áruházakban a legjellemzőbb a hitelre vásárlás, hiszen ebben a szegmensben készülnek így a leginkább a karácsonyra, és körülbelül minden harmadik vásárló az, aki hitelre vásárolja meg az adott terméket, a hitelkonstrukciók nulla és harmincöt százalékos THM között érhetőek el” – mondta Soós Gábor, a Credigen Bank Zrt. áruhitelezési igazgatója.

A hipermarketekben már kevesebben vásárolnak hitelre.

„Nem változott azoknak az aránya, akik hitelre vásároltak, jellemzően műszaki termék kategóriában, 10 százalék alatt marad jelenleg is” – mondta Hackl Mónika, a Tesco szóvivője.

Ezekből általában plazma vagy lcd tévéket, monitorokat vagy más drágább műszaki cikket vásárolnak.

Persze van akinek nem kell hitel a karácsonyi ajándékokhoz. A világ legnagyobb tévéjét, ami 35 millió forintba került, készpénzben kifizették.

Azoknak, akik nem ilyen szerencsések, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete készített egy felhívást. Arra kérik a hitelfelvevőket, hogy legyenek óvatosak a vásárlók, összegezzék, mennyi tartozásuk van, és hogy tudnak-e újabb hitelt vállalni. Ha pedig felveszik a hitelt, akkor az összes fontos adatra kérdezzenek rá. Például, hogy mekkora a kamat, a THM vagy a késedelmes fizetés ára.

Legnézettebb videók