Műsorújság
RTL Most

Összességében nem emelkedik a rezsi

A gázért kevesebbet, az áramért és a vízért azonban többet kell fizetni januártól.
Az infláció feletti emelést a csepeli központi szennyvíztisztító építésének és üzemeltetésének költségeivel indokolta szerdai sajtótájékoztatóján Ikvai-Szabó Imre. A főpolgármester-helyettes elmondta: a beruházás eredményeképpen a fővárosban keletkező szennyvíz 95 százaléka biológiai tisztítás után kerül majd a Dunába, szemben a jelenlegi 51 százalékkal. A szabad demokrata városvezető szerint a többi közüzemi díj a jövő évre prognosztizált infláció körül, illetve ez alatt emelkedik. Ha a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén jóváhagyja, a vízért 4,7, a szemétszállításért csaknem 4,4, a szennyvízszippantásért pedig 5,6 százalékkal kell majd többet fizetni. Ikvai-Szabó Imre elmondta: jelentős költségei vannak annak, hogy elérjék Budapest teljes csatornázottságát, illetve a keletkező szennyvizek biológiai tisztítását, ezért van szükség a 17,1 százalékos díjemelésre. Közölte: szakmai és nem választási tarifát javasolnak. Ha a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén a többség elutasítja a javaslatot, akkor jövőre kétszer ekkora emelésre lesz szükség. A főpolgármester-helyettes úgy fogalmazott: várhatóan a következő években is infláció feletti csatornadíj-növekedésre lehet számítani, de idén nem terjesztenek be újabb emelési javaslatot.

A sajtótájékoztatón Palkó György, a Fővárosi Csatornázási Művek vezérigazgatója elmondta: augusztusban megkezdődött a csepeli központi szennyvíztisztító próbaüzeme, jövő augusztustól teljes üzemben működik a létesítmény. Így a fővárosban keletkező szennyvizek 95 százaléka biológiai tisztítás után kerül majd a Dunába, szemben a jelenlegi 51 százalékkal.

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülése elé kerülő javaslatok szerint jövő januártól a vízdíj 4,7 százalékkal emelkedik majd. Ez egy átlagos budapesti lakásban havi nettó 67 forintos többletkiadást jelent - plusz a 25 százalékos általános forgalmi adó. Ha a közgyűlés megszavazza, a szemétszállítás csaknem 4,4 százalékkal kerül majd többe, ami átlagosan nettó 104 forintos pluszkiadás havonta. A javaslat szerint azokon a területeken, amelyek nincsenek csatornázva, 5,6 százalékkal kell majd többet fizetni a szennyvízszippantásért.

Ikvai-Szabó Imre közölte: összességében évi nettó 8700 forinttal kerülnek majd többe a közüzemi szolgáltatások Budapesten. Emellett arra hívta fel a figyelmet: az idén januárihoz képest a jövő januártól érvényes díjak alapján a 240 ezer fővárosi távfűtéses lakásban évi 90 ezer forinttal kell majd kevesebbet fizetni. Azt a főpolgármester-helyettes nem cáfolta, hogy a budapesti lakásoknak körülbelül egynegyede távfűtéses, de mint mondta, ő arról tud beszámolni, aminek az ármegállapítási joga a fővárosi önkormányzatnál van, és a gáz illetve az áram nem tartozik ezek közé.

A főváros kalkulációja szerint egyéként az októberi 10 százalékos gázárcsökkenés után jövő januártól néhány százalékos emelkedés elképzelhető, de így is kevesebbet kell majd fizetni a gázért, mint idén év elején. A Magyar Energia Hivatal javaslata szerint az áram két százalékkal emelkedhet januártól.

Szintén csütörtökön kerül a közgyűlés elé a BKV-tarifák emelése, a javaslat szerint a jegyek és bérletek ára átlagosan 4 százalékkal növekedne. Így egy jegy a jelenlegi 300 helyett 320 forintba kerülne, a bérletekért 9400 helyett 9800, a tanulók és a nyugdíjasok bérletéért pedig 3700 helyett 3800 forintot kelleni fizetni.

A kéményseprés és a temetkezés díjairól a tervek szerint decemberben dönt a Fővárosi Közgyűlés.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók