Műsorújság
RTL Most

Táncra perdültek az építődaruk Pécsett

Így ünnepelte a város, hogy 3 éve kapta meg a jogot arra, hogy Európa Kulturális Fővárosa legyen.
Magyarországon egyedülálló produkcióval, a Pécsi Balett és építési daruk közös táncával ünnepelte Pécs, hogy három éve kapta meg a város az Európa Kulturális Fővárosa címet.

„Ez azért érdekes, hogy hogyan lehet a kultúrát és a ténylegesen nehéz technikai eszközöket könnyűvé tenni és fogyaszthatóvá tenni az emberek számára” – mondta Rubovszky Rita, a Hungarofest Kft. ügyvezető igazgatója.

A produkcióban hat kivilágított daru vett részt. A Pécs 2010 Menedzsment Központ vezetője szerint nem furcsa, hogy alig másfél hónappal a kulturális fővárosi év előtt még daruk építkeznek a belvárosban.

„Olyan jellegű hosszú távú fejlesztési folyamat megindítása általában. mint a kulturális főváros évadja, nagyon-nagyon komoly, azt lehet mondani, Pécs esetében 40-50 évre kiható hatást valósít meg. Nem látunk semmiféle problémát, hogy ezek a programok ne európai színvonalon valósuljanak meg” – mondta Ruzsa Csaba, Pécs 2010 Menedzsment Központ Kht. Ügyvezető igazgatója.

Az építkezésre lett volna idő, hiszen már 2005. októberében kiderült, hogy Magyarországról Pécs lehet Európa Kulturális Fővárosa. Az Európai Unió egy évvel később, 2006-ban döntött arról, hogy Isztambul és Essen mellett Pécs lesz Európa Kulturális Fővárosa. Az előkészületeket viszont több esemény is hátráltatta: Toller László polgármester autóbalesetet szenvedett, majd a szervezésért felelős vezetőket többször lecserélték. A legutóbb felmentett vezető, Mészáros András, beperelte az önkormányzatot.

A Mészáros András felmentését követő napon, a rendezési jog megszerzése után két évvel történt az első kapavágás. Ezt már Tasnádi Péter polgármester végezte el, ő azonban idén januárban elhunyt. A program nem állt le, sőt, egy éve folyamatosan építkeznek a városban.

Az egyik tér – öt másikkal együtt - már elkészült, a város főtere és további hat tér viszont még nem. Épül még a koncertközpont, a regionális könyvtár és a Zsolnay művészeti negyed is.

„Mindenhol vállalkozási szerződéseink vannak, és a jövő év folyamán folyamatosan adjuk át az épületeket” – mondta Egry Dóra, a Pécs 2010 Menedzsment Központ Kht. fejlesztési igazgató-helyettese.

A jövő évi programterv már elkészült. A kulturális fővárosa év hivatalos megnyitója január 10-én lesz a Széchenyi téren – ha addig végeznek a felújítással.

Legnézettebb videók