Műsorújság
RTL Most

250 millió forintból szépül a Nádasdy-kastély

Megkezdődött a Nádasdy-kastély homlokzatának felújítása. A beruházáshoz pályázaton nyerték a támogatást.
A 250 millió forint 90 százalékát a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül, a Norvég Civil Támogatási Alapból nyerték el. Az önrészhez húszmilliót az Oktatási és Kulturális Minisztérium, ötöt pedig a Nádasdy Alapítvány biztosít. A homlokzat felújítása október végén kezdődött, várhatóan 2010. júniusában ér véget - mondta Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára.

A XVIII. századi, ma már romantikus stílusú kastély 3 ezer négyzetméter területű, 22 hektáron terül el. Állami tulajdon, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága tartja fenn. Tíz százalékát újították belül fel 1993-tól, 1.5 milliárd forintból. Megújult a tető korábban, és öt terem készült el. Két évvel ezelőtt alakították ki, például az Ősök csarnokát, ahol múzeumok segítségével a Nádasdy család tagjainak portréja lesz látható - sorolta Kacskovics Fruzsina, Nádasdy Alapítvány projekt menedzsere.

Hiányzik még egy hotelszárny, az emeleten pedig egyebek között konyha, konferenciatermek lesznek kialakítva. Az épületet, és a most folyó munkát Varga Kálmán a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának az igazgatója mutatta be a sajtónak.

A kastély a Nádasdy Akadémia rendezvényeinek ad otthont. Az akadémia a művészetet, tudományt és a környezet védelmét pártolja. Döntéshozókat, a tudomány legrangosabb képviselőit, és civil szervezeteket lát vendégül.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók