Műsorújság
RTL Most

Többen kaphatnak áthidaló kölcsönt

Jövőre már azok is élhetnek a lehetőséggel, akiknek közös megegyezéssel szűnt meg a munkaviszonyuk.
- Az áthidaló kölcsönnel kapcsolatban nem tudok válaszolni. De az elmaradásuk továbbra is csak nőni fog, ha nem tudják rendezni.

- Márpedig nem fogjuk tudni rendezni, mert nincs munkám. Ha lenne munkám, biztos fizetném. Szűcs Gabriella a bank ügyfélszolgálatával beszélt. Hetek óta vár az áthidaló kölcsönre - a Házon Kívülnek panaszkodott arról, hogy még mindig nem kapta meg.

És egy másik asszony, aki eddig szintén nem kapott. Olyat sokkal nehezebb találni, aki igen. Ezért bővítenék a jogosultak körét.

A törvényen azért kell változtatni, mert a Pénzügyminisztérium szerint a jelenlegi formában nem éri el a célját. Az adatok is ezt bizonyítják. Az elmúlt három hónapban csak 300-an jutottak hozzá az áthidaló kölcsönhöz.

Ennél a kormány szerint is jóval többen lehetnek azok, akik rászorulnak a segítségre.

„Eddig csak azok vehették ezt igénybe, akiket elbocsátottak a munkahelyükről, most már a közös megegyezéssel távozók is igénybe vehetik. Nő a futamidő, a korábbi 5 évről 8 évre, ami alatt törleszteni kell ezt az áthidaló kölcsönt” – mondta Szollár Domokos kormányszóvivő.

Eddig csak azok kaphattak ilyen kölcsönt, akiknek az eredeti lakáshitelük nem több 10 millió forintnál. Ezt most 15 millióra emelnék. A Fidesz szerint az egész törvény rossz, a módosítás pedig elkésett.

„Sajnos ez a csomag már nem fog segíteni azokon, akiknek a múlt hónapban, vagy a következőben elárverezik a biztonságot jelentő lakást, vagy házat a fejük felől” – mondta Koszorús László fideszes országgyűlési képviselő.

Azt a bankot, amely nem nyújtja az áthidaló kölcsönt, továbbra sem büntethetik meg. Szankció ugyanis a módosított törvénybe sem került.

Hasonló videók

 • Kerekesszékével eldőlt magatehetetlen beteget rugdosott a miskolci kórház udvarán egy betegkísérő. Az Indexhez jutott el egy felvétel, amit valaki titokban egy ablakból rögzített, csütörtökön. Látszik, hogy a betegkísérő eleinte próbálja felállítani a férfit, majd szétnéz, hogy nem látja-e senki, és tiszta erőből a földön fekvő férfiba rúg többször. A beteg valószínűleg nem volt magánál, egy pillanatra látszik, hogy a feje is be volt kötve. Az Indexnek a kórház azt írta a beteghordót azonnal elbocsájtották.

 • Repülő halrobotot fejlesztettek ki brit tudósok. A különleges szerkezet tud a víz alatt és a levegőben is mozogni. Erre a mérnökök szerint eddig egyetlen robotjármű sem volt képes. A halrobot hatótávolsága azonban még eléggé korlátozott, mindössze 26 métert tud megtenni.

 • A kormány arra számít, hogy a: bevándorláspárti erők mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák Trócsányi László európai uniós biztosi kinevezésesét - ezt közölték az RTL Híradó kérdésére. A volt igazságügyi minisztert október elsején hallgatja meg az Európai Parlament külügyi bizottsága. Az általunk kérdezett szakértő szerint a magyar jelölt helyzete az egyik leginkább bizonytalan. A Momentum megpróbálja meggyőzni a saját európai frakcióját, hogy ne támogassák a magyar biztos kinevezését.

 • Az utolsó pillanatban mondta le a részvételt az önkormányzati ifjúsági napon több 15. kerületi állami iskola. A DK-s polgármester szerint a tankerületi vezető azt mondta az igazgatóknak, hogy kampányidőszakban nem szerencsés, ha a gyerekek részt vesznek egy önkormányzati rendezvényen. A helyi Fidesz szerint az volt a baj, hogy tanítási napra szervezték az eseményt. Ugyanezzel indokolt a minisztérium is. Az ifjúsági napot az elmúlt három évben mindig pénteken tartották.

 • Jogosak a vasutat ért kritikák a MÁV elnök-vezérigazgatója szerint. Homolya Róbert az InfoRádiónak azt mondta, a vasút olyan pontra jutott, hogy át kell gondolni, hogyan tovább. A cégvezető szerint jelenleg a 30-40 éves szerelvények és pálya valóban nem versenyképes. A Demokratikus Koalíció szerint a vasúttársaságot alkalmatlan emberek irányítják, akiknek távozniuk kellene.

 • Az RTL Híradó sorozatot készít: azokat a településeket és fővárosi kerületeket mutatjuk be, ahol a legizgalmasabb lehet a választás.
  Egyetlen fideszes képviselő indul Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péterrel szemben a polgármesteri székért, de nem a párt, hanem egy egyesület színeiben. Grezsa István több tramtrain szerelvényt kér a kormánytól, az építkezés miatt tönkrement utcákat újíttatná fel és kórházat fejlesztene. Márki-Zay Péter azt mondta Híradónknak, ő eddig minden ígéretét beváltotta, adót törölt el, most munkahelyteremtő cégeket csábítana a városba.
  Márki-Zay Péterrel készült interjút itt nézheti meg hosszabban.

 • Nem vizsgálja a Berki Krisztián főpolgármester-jelöltségét támogató ajánlások valódiságát a Nemzeti Választási Bizottság. A testület napirendre sem vette az erről szóló javaslatot. Puzsér Róbert és stábja korábban feljelentést is tett, mert szerintük lehetetlen, hogy Berki Krisztián 10 ezer aláírást gyűjtött volna össze. Puzsér azt állítja: a Fidesz segített Berkinek. A Fidesz szerint Puzsér ostobaságokat beszél.

 • Nem lehet kapni a patikákban a bárányhimlő elleni védőoltást. A hiány nem érinti a kötelező oltásokra szánt készletet. A Házi gyermekorvosok Egyesületének elnöke azt mondta az RTL Híradónak, a probléma azoknál a gyerekeknél van, akiknél megkezdték az oltást a tartósan hiányzó típussal és nem tudják azzal befejezni.

Legnézettebb videók