Műsorújság
RTL Most

Berlini fal Székesfehérváron

Fallal választották el Fehérvár legforgalmasabb utcáját. Így emlékeztek a berlini eseményekre.
Egy 10m hosszú és 4m magas fal épült fel reggel Székesfehérvár egyik legforgalmasabb utcáján. A városban így emlékeznek a berlini fal 20 évvel ezelőtti ledöntésére. A falat - akár az eredetit a nyugati oldalon - graffitivel díszítették. Délben rövid megemlékezést tartottak, amelyen többek között részt vett Dorothee Janetzke-Wenzel, Németország budapesti nagykövete. A diplomata köszönetet mondott Magyarországnak a fal lebontásában játszott szerepéért. A Kodolányi János Középiskola diákjai tánccal mutatták meg, mit jelentett a fal a fiataloknak. Egy fehérvári lakos, Fenyvesi Tamás, aki tevékenyen részt vett a berlini fal lebontásában az élményeiről beszélt, és bemutatta az eredeti fal egy darabját, amely - mint mondta - a legkeményebb betonból készült.

A megemlékezés után átjárót nyitottak a falon. Csak igazoltatás után lehetett átmenni ezen. Korhű ruhákba öltözött határőrök igazoltattak mindenkit, az egyik oldalon NDK, a másikon amerikai egyenruhában. Sokan hoztak lejárt útlevelet, akinek nem volt, annak a helyszínen adtak alkalmi iratokat.

A falat késő délután döntötték le, egy Trabanttal szakították át.

A fehérvári megemlékezés ötlete Herczog Edit, európai parlamenti képviselőé volt. A szervezésben részt vett a helyi Bőrgyár Egyesület, és a Fehérvári Polgárok Egyesülete. A cél az volt, hogy a fiataloknak is megmutassák, milyen volt a az évtizedekig álló fal, amely családokat, államokat vágott el egymástól- mondta a Független Hírügynökségnek Kocsis Balázs, képzőművész, a rendezvény főszervezője.

Legnézettebb videók