Műsorújság
RTL Most

Berlini fal Székesfehérváron

Fallal választották el Fehérvár legforgalmasabb utcáját. Így emlékeztek a berlini eseményekre.
Egy 10m hosszú és 4m magas fal épült fel reggel Székesfehérvár egyik legforgalmasabb utcáján. A városban így emlékeznek a berlini fal 20 évvel ezelőtti ledöntésére. A falat - akár az eredetit a nyugati oldalon - graffitivel díszítették. Délben rövid megemlékezést tartottak, amelyen többek között részt vett Dorothee Janetzke-Wenzel, Németország budapesti nagykövete. A diplomata köszönetet mondott Magyarországnak a fal lebontásában játszott szerepéért. A Kodolányi János Középiskola diákjai tánccal mutatták meg, mit jelentett a fal a fiataloknak. Egy fehérvári lakos, Fenyvesi Tamás, aki tevékenyen részt vett a berlini fal lebontásában az élményeiről beszélt, és bemutatta az eredeti fal egy darabját, amely - mint mondta - a legkeményebb betonból készült.

A megemlékezés után átjárót nyitottak a falon. Csak igazoltatás után lehetett átmenni ezen. Korhű ruhákba öltözött határőrök igazoltattak mindenkit, az egyik oldalon NDK, a másikon amerikai egyenruhában. Sokan hoztak lejárt útlevelet, akinek nem volt, annak a helyszínen adtak alkalmi iratokat.

A falat késő délután döntötték le, egy Trabanttal szakították át.

A fehérvári megemlékezés ötlete Herczog Edit, európai parlamenti képviselőé volt. A szervezésben részt vett a helyi Bőrgyár Egyesület, és a Fehérvári Polgárok Egyesülete. A cél az volt, hogy a fiataloknak is megmutassák, milyen volt a az évtizedekig álló fal, amely családokat, államokat vágott el egymástól- mondta a Független Hírügynökségnek Kocsis Balázs, képzőművész, a rendezvény főszervezője.

Hasonló videók

  • Újabb, immár a második kiállítás nyílt Maurer Dóra munkáiból a brit fővárosban. Ahogy arról korábban beszámoltunk, nyár óta a világ egyik legnagyobb kortárs múzeumában, a Tate Modernben láthatók a magyar művésznő munkái – pár napja pedig egy dél-londoni magángalériában is kiállítása nyílt.

  • Egy szélsőjobboldali félkatonai szervezet járőrözik Szlovéniában a horvát határon, menekültekre vadászva. Bár a csoport vezetőjét a szlovén bíróság tavaly több hónapos börtönbüntetésre ítélte, ahogy kiszabadult, újraindította a milíciát. A korábban gyilkossági kísérletért is elítélt egykori futballhuligán szerint a szlovénoknak fel kell készülniük egy fegyveres konfliktus lehetőségére.

  • Állami milliárdokból épült, a tandíj évente csaknem három millió forint, és a város első embere is beíratta a két. A Népszava írta meg először a debreceni polgármesterről, hogy a nemrég átadott Nemzetközi Iskolába jár a gyermeke. A Demokratikus Koalíció szerint a Fidesz szétverte a közoktatást, ahonnan elit iskolákba menekül. Debrecen polgármestere azt közölte: ösztöndíjrendszert vezetnek be, hogy a tehetséges gyerekek számára ne legyen akadály a tandíj.

  • Halottak aláírása is szerepel a Munkáspárt és a Mi Hazánk Mozgalom jelöltjeinek ajánlóívén Zuglóban. A Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula Híradónknak azt mondta, szerinte provokáció történt. A Mi Hazánk Mozgalom szerint ha a vádak igazak, az súlyos etikai vétség, ami kizárással jár. A helyi választási iroda hat eset miatt tett feljelentést.

  • Jövőre is sereghajtó lesz a magyar minimálbér a visegrádi országok rangsorában. A lengyel ugyanis átszámítva várhatóan bruttó 200 ezer forintra, a szlovák 190 ezerre, a cseh pedig 180 ezerre emelkedik január elsejétől. Magyarországon havi 161 ezer forint lesz a legkisebb kötelező fizetés - ezer forinttal több, mint Romániában. A legnagyobb szakszervezeti tömörülés a jövő évi bérmegállapodás újra tárgyalását kezdeményezi a kormánynál.

  • Tarlós István belső vizsgálatot indít, az ellenzék a fővárosi közbeszerzési bizottsággal vizsgálná ki újra a budapesti patkányirtásra vonatkozó korábbi pályázatot. Mindezt azután, hogy a bíróság hétfőn hatályon kívül helyezte a Közbeszerzési Döntőbizottság korábbi határozatát, miszerint elutasították a pályázaton vesztes, a patkányirtást előtte 47 évig végző cég fellebbezését.

  • A rendőrség is kivonult éjjel a Puskás Arénához, ahol keddre virradóra órákon át bömböltették egy német metálzenekar új dalát. A környéken élők arra gyanakodtak, hogy a novemberre elkészülő stadionban hangpróbát tart a kivitelező. A hangos zenétől többen aludni sem tudtak. A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja szerint műszaki hiba történt.

  • Az őslakók saját maguk kénytelenek szembeszállni az amazóniai esőerdők pusztítóival - az erdőtüzeket 99 százalékban ugyanis emberek okozzák a Human Rights Watch nevű emberjogi szervezet szerint. A brazil állam semmit nem tesz a fakitermelő vállalatok megfékezésére, amelyek nem válogatnak a módszerekben, hogy újabb és újabb területeket tudjanak kiaknázni.

  • Súlyosan megsérült kirándulót mentettek a tűzoltók Pest megyében. Az idős túrázó egyedül ment a Telki melletti erdőbe, hétfőn kora este. Már sötétedett, amikor elhagyta a kijelölt útvonalat, és eltévedt. Miközben próbált kijutni, elesett, és megsérült. A tűzoltók végül megtalálták, és hordágyon vitték ki az erdőből.

Legnézettebb videók