Műsorújság
RTL Most

Jövő héten már oltanának

Az iskolák levélben kérik a szülők hozzájárulását a védőoltáshoz.
Sokan nem tudtak még dönteni. Levelet küldtek az iskolák a szülőknek, amiben a szülők hozzájárulását kérik a gyerekük H1N1 elleni oltásához.

„Két napot adtunk a szülőknek tehát holnap fogjuk összesíteni a visszaérkezett nyilatkozatokat” – mondta Bagarus Ágnes, a Péterfy Sándor Általános Iskola igazgatója

„Eldőlt én meg fogom kapni az oltást és a testvéreim is” – mondta Fazekas Emese.

Egy szegedi iskolában hétfőig kell a szülőknek visszaküldeniük a hozzájárulást.

Az általános iskolás korú gyerekeket ingyen oltják, így azokat is, akik már betöltötték a 14-et, de még nyolcadikba járnak. Legkésőbb a téli szünetig minden gyereket be kell oltani. Aki hamarabb szeretné, vagy az oltás napján nincs iskolában, annak a házi gyerekorvos is beadhatja. De csak a 14 éves korig, afelett fizetni kell az oltásért. Annak ellenére, hogy a nagyobb gyerekek, a fiatalok és a felnőttek vannak nagyobb veszélyben. Az újinfluenza ugyanis az eddigi adatok szerint kifejezetten náluk és közülük is az egészségesebbeknél okoz súlyosabb szövődményeket.

„Az immunsejtek olyan parányi molekulákat termelnek, amivel odacsalogatják a többi immunsejtet, hogy fékezzék meg a betegséget de közben olyan mennyiségben termelik ezt a bizonyos vegyületet, hogy ott helyileg a szövet károsodik” – mondta Kacskovics Imre immunológus.

És ebből súlyos tüdőgyulladás alakulhat ki. Nem minden egészséges fiatalnál, aki elkapja a vírust, de az egészségesek halálát például ez okozhatja. Ezért az immunológusok is ajánlják a védőoltást a H1N1 ellen. A tojásérzékenyeknek azonban vigyázniuk kell a vakcinával, mivel azt is tojásban állították elő.

„Aki allergiás a tojásra elképzelhető hogy egy asztmához hasonló súlyos reakcióval válaszol” – mondta Mándy Yvett, a Szegedi Tudományegyetem immunbiológiai intézetvezetője.

Ezért nekik szakrendelőben vagy kórházban kell beadni az oltást.

Legnézettebb videók