Híradó

2009.11.04. 19:01 (szerda)

Jövő héten már oltanának

Jövő héten már oltanának

Az iskolák levélben kérik a szülők hozzájárulását a védőoltáshoz.

Sokan nem tudtak még dönteni. Levelet küldtek az iskolák a szülőknek, amiben a szülők hozzájárulását kérik a gyerekük H1N1 elleni oltásához.

„Két napot adtunk a szülőknek tehát holnap fogjuk összesíteni a visszaérkezett nyilatkozatokat” – mondta Bagarus Ágnes, a Péterfy Sándor Általános Iskola igazgatója

„Eldőlt én meg fogom kapni az oltást és a testvéreim is” – mondta Fazekas Emese.

Egy szegedi iskolában hétfőig kell a szülőknek visszaküldeniük a hozzájárulást.

Az általános iskolás korú gyerekeket ingyen oltják, így azokat is, akik már betöltötték a 14-et, de még nyolcadikba járnak. Legkésőbb a téli szünetig minden gyereket be kell oltani. Aki hamarabb szeretné, vagy az oltás napján nincs iskolában, annak a házi gyerekorvos is beadhatja. De csak a 14 éves korig, afelett fizetni kell az oltásért. Annak ellenére, hogy a nagyobb gyerekek, a fiatalok és a felnőttek vannak nagyobb veszélyben. Az újinfluenza ugyanis az eddigi adatok szerint kifejezetten náluk és közülük is az egészségesebbeknél okoz súlyosabb szövődményeket.

„Az immunsejtek olyan parányi molekulákat termelnek, amivel odacsalogatják a többi immunsejtet, hogy fékezzék meg a betegséget de közben olyan mennyiségben termelik ezt a bizonyos vegyületet, hogy ott helyileg a szövet károsodik” – mondta Kacskovics Imre immunológus.

És ebből súlyos tüdőgyulladás alakulhat ki. Nem minden egészséges fiatalnál, aki elkapja a vírust, de az egészségesek halálát például ez okozhatja. Ezért az immunológusok is ajánlják a védőoltást a H1N1 ellen. A tojásérzékenyeknek azonban vigyázniuk kell a vakcinával, mivel azt is tojásban állították elő.

„Aki allergiás a tojásra elképzelhető hogy egy asztmához hasonló súlyos reakcióval válaszol” – mondta Mándy Yvett, a Szegedi Tudományegyetem immunbiológiai intézetvezetője.

Ezért nekik szakrendelőben vagy kórházban kell beadni az oltást.
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való