Műsorújság
RTL Most

7 ezer név került a végzés mellé

Lakcímek is jártak a felszámolási határozathoz. Az adatbiztos szerint ez aggályokat vet fel.
Levélben fordult az igazságügyi miniszterhez Jóri András adatvédelmi biztos, miután felhívtuk a figyelmét arra, hogy a csődtörvény rendelkezései szerint akár több ezer ember név- és lakcímadata is szerepelhet a cégeket felszámoló bírósági végzésekben. Ilyen határozat volt az is, amelyet egyik olvasónk juttatott el szerkesztőségünkhöz. Ebben 350 oldalon keresztül sorolják a Reálízing Pénzügyi Kft. befektetőit, ráadásul ezt a több mint hétezer érintett postán is megkapta.

„A hatályos jogszabály szerint ilyenkor nincs más lehetősége a bíróságnak, minden érintett adatát szerepeltetni kell. Változást talán az elektronikus rendszer bevezetése hozhat majd” – mondta Dr. Ábel Kornél, a szóban forgó határozatot meghozó Pest Megyei Bíróság kollégiumvezetője.

A bíróság az ombudsman szerint is jogszerűen, a csődtörvénynek megfelelően járt el: fel kell tüntetnie az adatokat akkor is, ha csekély számú, és akkor is, ha nagyszámú érintett van az ügyben. Jóri András figyelmeztet arra, hogy a neveket és a címeket nem lehet tetszőleges célokra felhasználni, kizárólag az eljáráshoz kötődően. Az adatok közlését viszont, különösen azok nagy számát tekintve, aggályosnak tartja. Ezért kérte meg Draskovics Tibor, igazságügyi minisztert, hogy a személyes adatok védelme érdekében, a hasonló esetekre találjon megoldást.

Legnézettebb videók