Műsorújság
RTL Most

Hőszivattyúval fűtenek a panelházban

A modern rendszer 30 százalékkal olcsóbb ugyan, de a szivattyú a lakók szerint zajos.
A zaj ellen füldugót használnak a lakók. Egyikük magnóra is vette, amit esténként hall a lakásában.

„Volt olyan éjszaka, amikor nagyon hangosan búgott. Ez teljesen változó, nem tudom, mitől függ, de egy alapmorajlás mindig van az első emeleten” – panaszkodott Gábosi Beáta lakó.

A berendezés a hangszigetelés ellenére sem csendes.

„Ezek a zajhatások inkább abból adódnak, hogy az épületben meglévő régi rendszert az új berendezéshez hozzá csatlakoztatni nem volt túl egyszerű. Az apróbb zajoknak a kiküszöbölésén még dolgozunk” – mondta Béndek Tibor, a Geo-Nrg Kft. műszaki igazgatója.

A hőszivattyú 30 százalékos megtakarítást jelent a lakóknak. De kívül is dolgoznak még a házon a munkások. A hőszigetelés, a csövek és a radiátorok cseréje is 15 százalékkal csökkenti a fűtésszámlát. A felújítás családonként átlagosan 300 ezer forintba került.

„A nagy lakás az olyan 8600 forint, a kis lakásoknál pedig 3500-4000 forint a részlet. Ezt 65 hónapig fizetik” – mondta Fekete László közös képviselő.

Akik a zajra panaszkodnak, azt mondják, alapvetően ők is örülnek a felújításnak, mert az megtérül. De nyugodtan akarnak aludni. Ezért azt szeretnék, ha a lakásokban zajmérést végeznének.

Legnézettebb videók