Műsorújság
RTL Most

Elkészült Budapest zajtérképe

Ahogy arra számítani lehetett, a forgalmas utak és vasútvonalak mentén mérik a legnagyobb zajt.
Budapest egyik leghangosabb helyén, sok az autó és még vonat is jár. Az üzemek mellett ez a két leggyakoribb zajforrás a fővárosban, a térképen az autók keltette zaj nagysága látszik. Ahol sötétkékre színezték az utakat, ott nagyon magas, 80-85 decibel feletti a zaj

„Ha nyolc órán keresztül folyamatosan ez a 85 decibel felett van ez a zajterhelés, akkor mutatható ki a hallás romlása” – mondta Muntag András, zaj és rezgésvédelmi szakértő.

A zajterhelés csökkentésére most még nincs kidolgozott program - de készül. Ebben már az is szerepelne, hogy az új beruházások – út vagy gyárépítések – engedélyezésekor azt is meg kell vizsgálni, miként befolyásolnák a környék zajterhelését.

„Hogyha úgy olyan eredmény jön, a zajtérképe modellje alapján , hogy ez kedvezőtlen erre a környékre vagy az egész városra, akkor az ne lehessen kiadható” – mondta Gonczlik Tamás ügyosztályvezető.

Budapest és a környező települések zajtérképe 500 millió forintba került. Az összeg 75 százalékát az Európai Unió, 25 százalékát az állam fizette.

A zajtérképről részletesen itt olvashat >>>

Legnézettebb videók