Műsorújság
RTL Most

Motoros biciklit épített egy pécsi tanár

A két lóerős motort teljesítménye miatt a közlekedési hatóság szerint le kell vizsgáztatni.
Be kell tekerni azt a robbanómotorral felszerelt biciklit, ami Pécs utcáin közlekedik. A különleges járgányból egy darab van a városban.

„Egyszerűen annyira megy, amennyire az ember húzza a gázt” - mondta a kerékpár tulajdonosa.

A nagyjából két lóerős motort Bélafi László szerelte fel egy bármelyik boltban kapható biciklire. Azt mondta, ezzel kerékpáros tempóban, vagyis 30 kilométer per órás sebességgel bárhová el tud menni, még a dombokra is.

„Tulajdonképpen olcsó, hatékony, a fogyasztása nagyon kicsi, kis helyen elfér, be tudom vinni a házamba, tárolása egyszerű” – mondta Bélafi László.

A különleges bicikli a rendőröknek is szemet szúrt. Le is fényképezték. A Nemzeti Közlekedési Hatóságnál azt mondták, be kellene jelenteni.

„Ha a jármű teljesítmény meghaladja a 300 wattot, akkor már segédmotoros kerékpár. Ezt már be kell mutatni a műszaki vizsga keretében a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál és kötelező felelősségbiztosítást is kell kötni rá” – mondta Baumann Péter, a Nemzeti Közlekedési Hatóság dél-dunántúli regionális igazgatója.

A forgalomba helyezési eljárást a tulajdonosnak kell kezdeményezni, mivel saját kezűleg szerelte fel a robbanómotort a biciklire.

A KRESZ módosítását is éppen az új járműkategóriák megjelenése és a városi kerékpározás elterjedése miatt tervezi a szaktárca. Az elképzelések szerint a kerékpárosok és a segédmotorosok a jövőben megelőzhetik a piros lámpánál álló sort, és elsőbbséget élveznek majd a kanyarodó járművekkel szemben. Az új szabály már tartalmazza a quad és a kis teljesítményű motorral szerelt mopedautó leírását is. A tervezetről várhatóan novemberben tárgyal a kormány.

Hasonló videók

  • Újabb, immár a második kiállítás nyílt Maurer Dóra munkáiból a brit fővárosban. Ahogy arról korábban beszámoltunk, nyár óta a világ egyik legnagyobb kortárs múzeumában, a Tate Modernben láthatók a magyar művésznő munkái – pár napja pedig egy dél-londoni magángalériában is kiállítása nyílt.

  • Egy szélsőjobboldali félkatonai szervezet járőrözik Szlovéniában a horvát határon, menekültekre vadászva. Bár a csoport vezetőjét a szlovén bíróság tavaly több hónapos börtönbüntetésre ítélte, ahogy kiszabadult, újraindította a milíciát. A korábban gyilkossági kísérletért is elítélt egykori futballhuligán szerint a szlovénoknak fel kell készülniük egy fegyveres konfliktus lehetőségére.

  • Állami milliárdokból épült, a tandíj évente csaknem három millió forint, és a város első embere is beíratta a két. A Népszava írta meg először a debreceni polgármesterről, hogy a nemrég átadott Nemzetközi Iskolába jár a gyermeke. A Demokratikus Koalíció szerint a Fidesz szétverte a közoktatást, ahonnan elit iskolákba menekül. Debrecen polgármestere azt közölte: ösztöndíjrendszert vezetnek be, hogy a tehetséges gyerekek számára ne legyen akadály a tandíj.

  • Halottak aláírása is szerepel a Munkáspárt és a Mi Hazánk Mozgalom jelöltjeinek ajánlóívén Zuglóban. A Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula Híradónknak azt mondta, szerinte provokáció történt. A Mi Hazánk Mozgalom szerint ha a vádak igazak, az súlyos etikai vétség, ami kizárással jár. A helyi választási iroda hat eset miatt tett feljelentést.

  • Jövőre is sereghajtó lesz a magyar minimálbér a visegrádi országok rangsorában. A lengyel ugyanis átszámítva várhatóan bruttó 200 ezer forintra, a szlovák 190 ezerre, a cseh pedig 180 ezerre emelkedik január elsejétől. Magyarországon havi 161 ezer forint lesz a legkisebb kötelező fizetés - ezer forinttal több, mint Romániában. A legnagyobb szakszervezeti tömörülés a jövő évi bérmegállapodás újra tárgyalását kezdeményezi a kormánynál.

  • Tarlós István belső vizsgálatot indít, az ellenzék a fővárosi közbeszerzési bizottsággal vizsgálná ki újra a budapesti patkányirtásra vonatkozó korábbi pályázatot. Mindezt azután, hogy a bíróság hétfőn hatályon kívül helyezte a Közbeszerzési Döntőbizottság korábbi határozatát, miszerint elutasították a pályázaton vesztes, a patkányirtást előtte 47 évig végző cég fellebbezését.

  • A rendőrség is kivonult éjjel a Puskás Arénához, ahol keddre virradóra órákon át bömböltették egy német metálzenekar új dalát. A környéken élők arra gyanakodtak, hogy a novemberre elkészülő stadionban hangpróbát tart a kivitelező. A hangos zenétől többen aludni sem tudtak. A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja szerint műszaki hiba történt.

  • Az őslakók saját maguk kénytelenek szembeszállni az amazóniai esőerdők pusztítóival - az erdőtüzeket 99 százalékban ugyanis emberek okozzák a Human Rights Watch nevű emberjogi szervezet szerint. A brazil állam semmit nem tesz a fakitermelő vállalatok megfékezésére, amelyek nem válogatnak a módszerekben, hogy újabb és újabb területeket tudjanak kiaknázni.

  • Súlyosan megsérült kirándulót mentettek a tűzoltók Pest megyében. Az idős túrázó egyedül ment a Telki melletti erdőbe, hétfőn kora este. Már sötétedett, amikor elhagyta a kijelölt útvonalat, és eltévedt. Miközben próbált kijutni, elesett, és megsérült. A tűzoltók végül megtalálták, és hordágyon vitték ki az erdőből.

Legnézettebb videók