Műsorújság
RTL Most

Túl kevés a hospice ház

Csak minden hetedik rákbeteg kap olyan kezelést, amelyik valóban csökkenti a fizikai fájdalmakat.
„Ott vannak állandóan, 24 órát, meg tudják forgatni, orvosságot adni neki.”

A férfi súlyos rákbeteg nagynénjét látogatta, akit a Budapesti Hospice házban ápolnak.

Nárciszokat ültetnek a betegek a gyerekekkel. Pénteken több városban így próbálták felhívni a figyelmet a hospice mozgalomra. A végstádiumú daganatos betegek az utolsó napjaikban is orvosi felügyeletet kapnak itt és folyamatosan csillapítják a fájdalmaikat.

Tavaly 32 ezren haltak meg rákban Magyarországon, közülük csak négy és félezren kaptak hospice ellátást. Az országban mindössze 12 ilyen intézmény van. 30 településen pedig saját otthonukban gondozzák a betegeket a hospice ápolók. Van olyan megye, ahol mindössze egy kórházi hospice osztály van.

„Mi nagyon gyakran kapunk olyan telefonokat Budapest agglomerációjából vagy az országnak számos más pontjáról, hogy mi az a hospice vagy szeretnének igénybe venni” – mondta Sándor Brigitta, a Magyar Hospice Alapítvány koordinátora.

A betegeknek általában 12 napot kell várakozniuk, hogy bejussanak egy hospice osztályra. Tavaly több mint 300-an ezt már nem érték meg, a várakozási idő alatt meghaltak. 23 beteg otthoni ápolását pedig azért kellett elutasítani, mert nem jutott már nekik hospice ápoló.

A minisztérium szerint azért kevés a hospice hely, mert a súlyos betegek gondozására kevés intézmény vállalkozik.

„A finanszírozás elég, meg lehet élni a finanszírozásból és próbáljuk az intézményeket nem rákényszeríteni, de felhívni a figyelmüket arra, hogy ilyen típusú szolgáltatásokra mindenhol szükség lenne” – mondta Medgyaszai Melinda, államtitkár.

Az RTL Híradója úgy tudja, jövőre még csökken is a hospice tevékenységek támogatása, így várhatóan még kevesebb beteget tudnak majd ellátni.

Legnézettebb videók