Műsorújság
RTL Most

Össztűz a hitelszigorításra

Elemzők szerint a magas forintkamatok miatt továbbra is euróban lesz érdemes eladósodni.
Eladó lakások egy ingatlanportálon: kínálat van, vevő alig. A szakemberek szerint még kevesebb lesz, ha elfogadják a Nemzeti Bank szigorítását.

„Leszűkíti a hitelfelvevők körét. Leszűkítené, ha a válság, és a devizaárfolyamok már nem szűkítették volna le korábban” – mondta Bátyiné Mester Zsuzsanna, a Limit Kft. irodavezetője.

A Nemzeti Bank a héten azt javasolta, törvénnyel tovább szigorítsanak a devizahitelek feltételein. Például úgy, hogy a fizetésekhez mérjék az adható hitel nagyságát.

Számoltak az elemzők. Itt a végeredmény: egy család, amelynek mindkét tagja a minimálbért kapja, ha lakást akarna venni, forintban 3,3, euróban 3, más devizában alig több mint 2 millió forintot vehetne fel, 20 évre. Havi nettó 200 ezer forintos keresettel forint alapon legfeljebb 5,8 millió hitelt kapna, euróban 5,3-at, más valutában mindössze 3,7 milliót.

Ráadásul hiába ez a cél, nem biztos, hogy érdemes forintban eladósodni.

„Addig, amíg a forinthitel kamata ilyen magas, addig az euró kamatok versenyképesebbek, addig ez a korlátozás visszafogott. Ahhoz, hogy versenyképes legyen, jelentősen alacsonyabb forintkamat kell” – mondta Bán Zoltán, a Portfolio.hu vezető elemzője.

A törlesztőrészletekben jól látható a különbség. 3 milliónál forintban havi 30 ezer, ugyanekkora, euróban felvett hitelnél viszont csak 26 ezer a havi részlet. 5 millió 300 ezernyi forinthitelnél a havi részlet 54 ezer, ugyanekkora euró kölcsönnél csak 46 ezer forint.

Azt még nem tudni, a bankok mit gondolnak a javaslatról. Pedig a jegybank szerint egyeztettek.

„Folyamatosan egyeztettünk a Pénzügyminisztériummal, és a Bankszövetséggel is”- mondta Tabák Péter, a Magyar Nemzeti Bank stabilitási igazgatója.

A Bankszövetségnél viszont azt mondják: a Nemzeti Bank korábbi javaslatait ugyan véleményezték, észrevételeikre azonban az jegybank nem reagált.

Legnézettebb videók