Műsorújság
RTL Most

Értelmetlen élet az intézetekben?

Az állami gondozott fiatalok csaknem fele gondolkozott már azon, hogy nincs értelme az életének.
A fiatal lányok jókedvűen készülődnek. A gyermekotthonból az intézet falain kívülre. Ügyet intézni. Az éppen a napokban elkészült reprezentatív felmérés szerint a gyermekotthonokban élők 45 százaléka még soha nem intézett hivatalos ügyet, orvost, postát az otthonon kívül. Ennél rosszabb hír, hogy az ilyen otthonokban élő 9 és 18 évesek csaknem fele gondolt már arra, hogy nincs értelme az életének. A kutatásvezető szerint a tanulmányból kiderül, hogy a gyerekeknek nem a körülményeikkel van problémájuk, hiszen többségük szeret az otthonokban lakni.

„A legnagyobb probléma a kiszolgáltatottság-érzéssel, a jövőtől való félelemmel illetve a társadalmi beilleszkedésnek a nehézségével van. Ez minősíti a szakmát, minősíti a pedagógiai munka hitelességét, minősíti az egész segítői munka minőségét” – mondta az Kothencz János, az ÁGOTA alapítvány kutatásvezetője.

A megkérdezettek felét verték már meg az otthonban, többségüket valamelyik társa. Pozitív tény viszont, hogy a gyerekek 30 százaléka szeretne diplomát. Jövőjükben viszont bizonytalanok.

„A gyerekvédelem és a gyerekvédelemben élők a társadalom lakmuszpapírja, tehát ha egy társadalom bizonytalan, nincs jövőképe, akkor mitől lenne a legrosszabb helyzetben lévőknek. Akár ezt is jelentheti a kutatás, persze ez nem azt jelenti azt, hogy nekünk nem kell valamit tenni ez ügyben” – mondta Radoszáv Miklós, a Fővárosi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatóhelyettese.

Az alapítvány a kutatást állami segítség nélkül készítette, ám azt mondják, szívesen adják ajándékba a szakmának. Az ő céljuk az volt ezzel a felméréssel, hogy ez alapján ki tudjanak dolgozni egy önálló pedagógiai módszert.

Legnézettebb videók