Műsorújság
RTL Most

Szigorítanák a devizahitelezést

Kevesebben kevesebb devizahitelt vehetnek fel, ha a kormány elfogadja a jegybank javaslatát.
Egy debreceni asszony devizahitelt vett fel. Másfélszeresére emelkedett a törlesztőrészlete. „107 ezerről indultunk, ez elérte a 160 ezret” – mondta az RTL Híradónak.

Az ilyen helyzeteket kerülné el a Magyar Nemzeti Bank. Azt javasolják: a havi jövedelme alapján vehessen fel hitelt mindenki, kevesebbet mint eddig. És lehetőleg minél többen forintban adósodjanak el.

„Az átlagos hitelnagyságok ezután is fölvehetők, csak annyi változik, hogy ezután érdemes lesz forintban fölvenni” – mondta Tabák Péter, a Magar Nemzeti Bank igazgatója.

Havi 250 ezer forint nettó fizetés alatt lehetne a legkevesebb hitel fölvenni. Például 100 ezer forintos nettó fizetés esetén a törlesztőrészlet forint alapú hitelnél nem lehet több havi 30 ezer forintnál, euró hitelnél pedig 23 ezernél. Más devizánál a plafon havi 15 ezer forint.

Változna az autóhitelezés is. Tíz helyett legfeljebb öt éves futamidőre, és magasabb önrész mellett lehetne csak kocsit venni. Az MSZP-s Tóbiás József szerint szükség van a változtatásra.

„Nem szeretnénk túlszabályozni, de arra, hogy a devizaalapú hitel milyen kockázatot rejt, erre adhat egy választ” – mondta Tóbiás József.

A Fidesz szerint már elkésett a javaslat.

„2007. október 15-én fideszes képviselők nyújtottak be egy javaslatot a devizaalapú hitelezés elharapózása ellen” – mondta Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.

A Pénzügyminisztériumban most ismerkednek a Nemzeti Bank elképzeléseivel.

A Bankszövetségnél senki sem nyilatkozott. Azt mondták: ők is csak most ismerték meg a Nemzeti Bank elképzeléseit, és először tanulmányozzák.

Legnézettebb videók