Műsorújság
RTL Most

Mit kezdjünk a tucatdiplomával?

A kommunikációs, a jogi, és a bölcsész pályán a legnehezebb elhelyezkedni.
A külföldi diákok még nem értették a magyar eskü szövegét. 9 ezer elsőéves kezdett tanulni a debreceni egyetemen. Nekik 63 alap és 57 mesterképzést indítottak. Az egyetem rektora arra törekszik, hogy minél felkészültebb diákokat vegyenek fel, így tudják csak megtartani diplomájuk értékét.

„Most is vannak olyan munkahelyek, ahol önéletrajz alapján nem is hívnak be olyanokat, akik egy-két egyetemen szereztek diplomát, ilyenről Debrecenben nem tudok szerencsére” – mondta Dr. Fésűs László, a Debreceni Egyetem rektora.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke bírálta a bolognai rendszert. Pálinkás József szerint jó, hogy kettévált a tömeg- és a minőségi oktatás, de baj van a finanszírozással. Emiatt jöhettek létre az úgynevezett diplomagyárak, amelyek a normatíva miatt adnak diplomát.

„Nem csak a hallgatói létszám alapján kellene finanszírozni, hanem képzés színvonala, a képzési igényessége és tudományossága alapján kellene. Erre a Magyar Tudományos Akadémia javaslatot is tett” – mondta Pálinkás József, az Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Az oktatási Minisztérium államtitkára szerint nincs baj a finanszírozással.
Manherz Károly azt mondja: míg így is kevesebben szereznek Magyarországon Diplomát, mint amennyit az Európai Unió elvár.

„Nem modnanám,hogy diplomagyárakat működtetünk. Ez egy 42%-os generáció, aki okosabb lesz attól, hogy egyetemet végez. Másrészt a munkaerőpiac, hogy mennyire piacosítjuk az egyetemet” – mondta Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára.

Ezért csökkentették az államilag finanszírozott helyek számát, amely jövőre már nem lesz kevesebb - 56 ezer diák taníttatását fizeti továbbra is az állam. De kevesebb diákot vesznek fel agrár, jogi-, pedagógusi és társadalomtudományi területre, növeli viszont a helyeket a műszaki-, gazdasági-, orvosi- és egészségtudományi területen.

Legnézettebb videók