Műsorújság
RTL Most

Új közbiztonsági program indul

Minden településen lesz rendőr és minden bűnt üldözni fognak - mondta a kormányfő.
A program egyik legfontosabb eleme, hogy létrejön a településőrség. Ez tulajdonképpen az önkormányzatok saját településrendészete, amely állami eszközökkel, központi forrásból támogatott módon jönne létre. Ezzel a települések eszközt kapnak a helyi közbiztonságért viselt felelősségük érvényesítéséhez és létrejöhet az európai értelemben vett önkormányzati rendészet.

A településőrök munkájuk során szorosan együttműködnek a rendőrséggel, tevékenységüket az önkormányzatok irányítják. A most induló program keretében településőrök segíthetik a közterület-felügyelők munkáját, ezzel 2010 végéig megháromszorozódik a közterület-felügyeletben részt vevők számát. A falvak pedig településőröket állíthatnak szolgálatba, akik a bűnmegelőzésben segítik a rendőrség munkáját.

Szintén fontos elem a jegyzők megerősítése: a jövőben a kis értékű lopások, szabálysértések ügyében a rendőrségnél is lehet bejelentést tenni, de az eljárást továbbra is a jegyző folytatja le. A hatékonyabb felderítés érdekében a jegyzőnek több embere lesz, a településőrrel megerősítve képessé válik arra, hogy a szabálysértésekben eljárjon. A kormány ezen kívül bevezeti a szabálysértési nyilvántartást. A visszaeső, sorozat-tolvajok esetében a jelenleginél sokkal szigorúbb büntetés jár.

2010-ben ezen kívül háromszorosára növelik az országosan mintegy 80 ezer polgárőr támogatását. Jövőre további jelentős központi támogatást kap a polgárőrség. Egyúttal megváltozik a támogatás formája is: a központi támogatás mellett 2009 őszétől megállapodás alapján azoknak a polgárőr szervezeteknek juttat a kormány közvetlen támogatást, melyek a helyi rendőrséggel közösen kialakított és előre meghatározott közterületi járőrözéseket hajtanak végre.

A kormány emellett lehetővé teszi, hogy a korábban (legalább 2 éve) a testületet elhagyott rendőrök nyugdíjuk megtartása mellett a minimálbér összegének megfelelő díjazásért visszajöjjenek a rendőrséghez és - elsősorban helyben, a kisebb településeken, falvakban - szolgáljanak tovább.

További újítás, hogy 50 százalékkal több lesz a rendészeti középiskolás. Emellett a rendészeti képzés átalakításával a tanulók több időt töltenek majd közterületen, októbertől 3 hónapot, jövőre pedig összesen 6 hónapot lesznek utcán, és ezzel összesen 1000 plusz egyenruhás lesz a közterületeken. Idén 200, jövő év elején, keresztféléves képzéssel pedig újabb 200 fővel emeli meg a kormány a szakközépiskolában tanulók számát.

A kormány másfél milliárd forintból megduplázza a térfigyelő kamerák számát. Az ehhez szükséges uniós forrás már a nyáron, illetve ősszel az önkormányzatok rendelkezésére áll. A rendőrség által leginkább indokoltnak tartott területeken a rendőrség több száz kamerát maga szerel fel és helyez üzembe legkésőbb 2010 tavaszáig. Több száz már felszerelt térfigyelő kamera képének a rendőrségi rendszerekhez csatolását valósítja meg még az idén, összesen 500 millió forint értékben.

A szélsőségek elleni hatékonyabb fellépés érdekében 600 millió forinttal megerősíti a kormány a Nemzeti Nyomozó Iroda személyi és technikai kapacitását.

Ötszörösére emelkedik a roma rendőr-ösztöndíjasok száma. A középiskolás roma fiatalok rendőrré válásának elősegítése érdekében 1996 óta működő pályázati rendszer bővítésével a mai 60 ösztöndíjas hely száma ötszörösére 300 főre (helyre) emelkedik.

Új képzési programok indulnak a tiszthelyettesi állomány mediatív, konfliktust megelőző és kezelő szerepének tanítására.

Végül új rendőri szolgáltatást vezetnek be: a közbiztonsági tanácsadást.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók