Műsorújság
RTL Most

Kiürült a Balaton, vége a szezonnak

A szezon jobb volt, mint amilyenre számítani lehetett a gazdasági válságban.
Hétfőn, a meteorológiai nyár utolsó napján már nem volt zsúfoltság a vonyarcvashegyi strandon. Alig 100-an váltottak jegyet, két hete még 10 ezren voltak. Véget ért a szezon a Balatonnál, és a szakemberek szerint összességében nincs ok a panaszra. A Balaton vendégeinek körülbelül 85 százalék az idén magyar volt. Ez utoljára a szocializmus éveiben fordult elő, amikor főleg szakszervezeti üdülőkben pihentek az emberek.

Az idén akár szálláshelyekben, akár programokban nagy volt a kínálat, jók voltak a balatoni árak, és ezt a magyar vendégeink azzal honorálták, hogy többségében a Balatont választották, itthon maradtak - mondta Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke.

A Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottságnak még csak előzetes adatai vannak a szezonról, de az már most látszik, hogy tavalyi bevételeikhez képest valószínűleg a nívós szállodák veszítették a legtöbbet. Az egyik balatonfüredi, négy csillagos hotelben csak azért nem csökkent a bevétel, mert az árengedmények miatt több volt a vendég. Az akciós csomagokat szívesen fogadták a belföldi turisták - mondta Rácóczy Andrea szállodaigazgató.

A strandi büfékben már nincs forgalom, a legtöbbet ezen a hétvégén bezárják. Az üzemeltetők szerint a tavalyihoz hasonló bevételért az idén több embert kellett kiszolgálni, mert egy-egy vendég kevesebbet költött.

A szakemberek szerint az idei balatoni szezon egyértelmű nyertesei a ház- és szobakiadók. Az olcsóbb szálláshelyek iránt nemhogy csökkent, hanem a legtöbb tóparti településen nőtt a kereslet, így aztán általában a kempingekben sem panaszkodnak. A részletes adatokat szeptember 11-ére ígéri a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke.

Legnézettebb videók