Műsorújság
RTL Most

Leonard Cohen először Magyarországon

A 75. életévét betöltő kanadai költő, énekes és dalszövegíró először lép fel hazánkban.
Leonard Norman Cohen több mint 40 éves zenei pályafutása alatt olyan albumokat jelentetett meg, mint a Songs of Leonard Cohen(1967), Songs of Love and Hate(1970), vagy az I'm Your Man(1990) és a 2004-es Dear Heather, amelyeket a könnyűzene klasszikusaiként tartanak számon.

Zenéje jelentős hatás gyakorolt más énekesekre, dalszövegírókra; műveiből több, mint ezer feldolgozást rögzítettek különböző előadók. Számos dalát énekelték magyarul is: Kern András 1998-ban egy teljes Leonard Cohen lemezt adott ki - Engem vársz - címmel. 2003-ban - A vendégek - címmel jelent meg egy feldolgozáslemez több zenész, köztük Zorán, a Kispál és a Borz, Müller Péter Sziámi közreműködésével. A talán legismertebb magyar Cohen-feldolgozás, Zorán "Volt egy tánc" című dala nem fordítás, Dusán saját szöveget írt Cohen zenéjére.

Cohen rajongói között olyan együttesek és előadók is vannak, mint a U2, az REM, Sting, Nick Cave, Rufus Wainwright, vagy Johnny Cash. Leonard Cohen 1991-ben bekerült a kanadai zenész-hírességek dicsőségcsarnokába, és 2003-ban kitüntették a Kanada Rendjellel, amely a legmagasabb polgári kitüntetés.

Legnézettebb videók