Műsorújság
RTL Most

Szörfösök és vitorlázók a vihar fogságában

Folyamatosan mentettek szombaton a Balatonon a vízimentők és a vízirendőrök.
Nyolc–tíz méteres magasságba repíti fel a szél ezt a kite-ost, vagyis ernyős-szörfdeszkás sportolót Balatonfenyvesnél. Szombaton egész nap másodfokú viharjelzés volt a Balatonon. Olyan erős szél fújt, amelynél még a kite-osok és a szörfösök sem mehettek volna a vízre. Több százan mégis megtették.

Egy kicsit veszélyes – mondta egy szlovén férfi, aki kifejezetten a szeles hétvége miatt jött a Balatonra.

„Mindig a kezdőkkel, meg az amatőrökkel van a probléma szerintem: ilyen szélben már, felelőtlen, igen, és ilyen szélben már többnyire azok mennek be, akik rutinosabbak” – mondta Heizler Péter.

De csak többnyire. A vízimentőknek és a vízirendőröknek összesen 20 embert kellett kimenteniük szombaton, főleg szörfösöket.

„Volt olyan szörfös fiú, aki mindössze 15 éves volt. Róla úgy szereztünk tudomást, hogy az édesapja az ábrahámhegyi vízimentőkhöz ment oda, hogy a fia nem tud mit kezdeni, tehát ő figyelte a partról és látta azt, hogy a fia nem fog tudni kijönni már, és ezért szólt a vízimentőknek, akik a központnak, onnan ment a riasztás a hajóra, és hajóval végül is sikerült kihozni a fiút” – mondta el Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője.

Balatonfűzfőnél viszont tragédia történt. Egy 62 éves szörfös halt meg, a férfi holttestét egy vitorlázó vette észre.

„Az elsődleges orvosi vizsgálatok rosszullétet állapítanak meg, tehát nem vízbefulladásról van szó. De azt még pontosan tisztázni fogja majd a boncolás” – mondta Karsay Kornél, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes-sajtóreferense.

Úgy tudjuk, a vízirendészet senkit nem büntetett meg azok közül, akik a tiltás ellenére a bementek a Balatonba.

Szabolcs megyében is gondot okozott a vihar. A megyében nemcsak a nagy szél okozott gondot, hanem az eső is. A tűzoltókat kétszer annyian riasztották Szabolcsban, mint máskor egy egész hétvégén.

Legnézettebb videók