Műsorújság
RTL Most

"A BKV-nál nincsenek titkok!"

Ezért mondott le csaknem az összes vezető a titoktartási prémiumáról.
Nem sok hozzáfűznivalója volt a BKV felügyelő bizottság elnökének a pénteki tárgyaláshoz. A BKV vezetése és a bizottság az elmúlt hetek botrányos ügyeiről egyeztetettek. Szó volt például a magas végkielégítésekről.

„Szalainé esetében van még egy dolog, amit nem ismerünk” - mondta Vitézy Dávid, a BKV felügyelő bizottságának Fidesz által delegált tagja.

Vagyis a mai ülésig nem ismertek. Mégpedig az, hogy Szalainé Szilágyi Eleonóra 2,7 millió forintos alapbéréből hogyan lett a távozási pénz számításakor 4,1 millió forintos havi bér. A most előkerült papírokból kiderült, hogy a volt humánpolitikai igazgató alapbérén felül, mindentől függetlenül alap prémiumot kapott. Emellett többletösztönző juttatást és egyedi jutalmakat is. 1,8 millió, 1 millió és a sikeres bértárgyalások után 1,5 millió forint prémiumot. 2007-ben összesen 33 millió forintot kapott alapbérén felül. Vagyis leosztva, 159 ezer forint jutalmat minden munkanapján. 100 millió forintos végkielégítését az összesített adatok alapján szorozták ki.

A felügyelő bizottság fideszes tagja elmondta, hogy 2003-ig visszamenően megkapták a menedzser-szerződéssel felvettek végkielégítéseiről szóló listát. Számításaik szerint 80 olyan volt alkalmazott lehetett a cégnél, akik 10 millió forintnál nagyobb végkielégítéssel távoztak. Olyan is volt köztük, aki közös megegyezéssel mondott fel, ennek ellenére több pénzt kapott, mintha egyoldalúan bocsátották volna el.

„A BKV-nál nincsenek titkok” – a vállalat vezérigazgatója szerint ezért nem jár a titoktartási prémium a BKV csúcsvezetőinek.

„Tárgyalásokat kezdtem a vezető kollegákkal és 18-ból 17-tel már megállapodtam, hogy ezen juttatásról lemondnak” – mondta Kocsis István, a BKV Zrt. vezérigazgatója.

A felügyelő bizottság több szerződés kapcsán is vizsgálatra kérte a jelenlegi vezérigazgatót, és arra, hogyha szükséges tegyen büntetőfeljelentést.

Legnézettebb videók