Műsorújság
RTL Most

Nyálmintával szűrnék a drogos sofőröket

A nyálból 20-25 féle gyógyszert és kábítószert tudnak kimutatni.
Alkoholellenőrzés az út szélén, ez mindenki számára kötelező volt. Nyálminta-vétel, ezt bárki megtagadhatta, de a tapasztalatok szerint sokan ezt is vállalták.

„Hihető, hogy én nem az a célcsoport vagyok, akinek ez a vizsgálat szól, én nem fogyasztok se drogot, se alkoholt, igazából nem zavar ez a dolog” - mondta Deák Sándor.

Magyarországon a halálos közúti balesetek csaknem felénél van valamilyen szerepe az alkoholnak, a drogfogyasztásnak ennél jóval kisebb az aránya. Nyugat-Európában azonban sokkal súlyosabb a helyzet, ott már a kábítószer-fogyasztás miatt több a halálos autóbaleset.

„Nagyon sok ilyen balesetről hallani, természetes, hogy ilyet csinálnak, hogy megelőzzék, nem is akadtam fel rajta” - mondta Farkasné Csányi Krisztina.

Egyelőre önkéntes és anonim, de lehet, hogy ez a teszt hamarosan ott lesz minden rendőrnél, és akkor már nem lehet rá nemet mondani. A nyálmintából a laboratóriumban 20-25 féle gyógyszert és kábítószert tudnak rövid idő alatt kimutatni.

„Cannabis-származékok, amfetamin-, extasy-származákok, ópiátok, kokain, ezeket mutatjuk ki, illetve a gyógyszerek közül a legfontosabbak, azok a nyugtatók, altató, nyugtató szerek és az antidepresszánsok”- mondta Molnár Attila igazságügyi orvosszakértő.

A programban 14 országban 50 ezer mintát vesznek, Magyarországon 3 ezret kell gyűjteni és feldolgozni. A mintavételek a végéhez közelednek, már eddig is több pozitív mintát találtak, a fiataloknál főleg extasy és cannabis nyomokat, míg az idősebbeknél a tudatbefolyásoló gyógyszereket mutattak ki.

Legnézettebb videók