Műsorújság
RTL Most

Legerősebb rákkeltők között a szolárium

Ebbe a kategóriába tartozik a cigaretta és az azbeszt is.
A szoláriumot 1992-ben "valószínű rákkeltőnek" minősítették, de az azóta folytatott kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy a szoláriumban kapott ultraibolya sugárzás lényegesen emeli a rákbetegség korkázatát.

"A szolárium használata rákkeltő az emberek számára, a szolárium bőr- és szemmelanómát okoz" - jelentette ki Vincent Cogliano, az IARC kutatója, aki a szolárium véleményezését vezette. A szakvélemény a Lancet Oncology című brit orvosi szaklapban jelent meg.

A melanóma a bőrrák legveszélyesebb fajtája.

"Nem látok okot arra, hogy egészséges embernek miért kellene szoláriumoznia" - tette hozzá a kutatásvezető az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva.

A 30 év alatti életkorban elkezdett szoláriumozás 75 százalékkal emeli a melanóma kockázatát, állapította meg az IARC szakértői véleménye.

A mesterséges barnító berendezések és a rák közötti összefüggés nem új, erre és a túlzott napozás veszélyeire a WHO és a tagállami egészségügyi hivatalok már számtalanszor felhívták a figyelmet.

De a tudományos bizonyítékkal szemben nagyon magas a követelmény, ezért további kutatásokra volt szükség, mielőtt a szoláriumozást rákkeltőnek lehetett minősíteni.

A szolárium rákkeltő besorolását üdvözölte a brit és a francia bőrgyógyász szövetség.

"Különösen nagy veszélynek teszik ki magukat azok, akik egész éven át szoláriumoznak" - jelentette ki George Reuter, a francia bőrgyógyászok szövetségének vezetője.

Franciaországban a bőrgyógyászok már eddig is azt tanácsolták, hogy évi 10 alkalomnál többet senki se szoláriumozzon.

Forrás: AFP, Független Hírügynökség

Hasonló videók

  • Útnak indult a világ első úszó atomerőműve, ami Oroszországban készült. A híres orosz tudósról, Lomonoszovról elnevezett hajó Csukcsföldre tart, és várhatóan év végén helyezik üzembe. A tragikus emlékek miatt radikális környezetvédők máris úszó Csernobilnak gúnyolják a hajót. Moszkva azonban azt várja, hogy bizonyítja majd kiválóságát, és megkezdődhet a sorozatgyártása.

  • Szombattól ötven napon át hivatalosan is megjelenhetnek az óriásplakátok, szórólapok, aláírásgyűjtő standok az utcákon. Az ellenzék a Nemzeti Együttműködés Rendszerét akarja lebontani, a Fidesz szerint viszont a választás tétje,  hogy a kormánnyal együttműködve tovább fejlődhetnek-e a magyarországi települések.

  • 100 milliárd forintnál nem kerülhet többe a Budapestre tervezett új sportcsarnok. A kormány egészen pontosan legfeljebb 101 és fél milliárd forintot ad a beruházásra. Első körben a legolcsóbb ajánlatot Mészáros Lőrinc és családja egyik cége tette, ők 116 milliárd forintért vállalnák a sportcsarnok megépítését. A Momentum szerint még így is túlárazzák a beruházást.

  • Személyesen kell az ügyfélszolgálatra vinni a rezsiutalványt azoknak, akik nem postai csekken fizetik a közüzemi díjakat - ez derül ki a kormányrendeletből. A Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken jelentette be, hogy a nyugdíjasok 9000 forint értékben kapnak utalványt. Ezt a posta kézbesíti, de aki 10 napon belül nem tudja átvenni, annak az Államkincstárhoz kell fordulnia. A DK mindezt túl bonyolultnak tartja, és szerintük sokkal több pénz járna a nyugdíjasoknak.

  • Orvoshiány miatt szűnt meg az ortopédiai szakrendelés a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Tömbjében az MSZP-s Korózs Lajos szerint. Az ellenzéki politikus egy betegtől tudja mindezt, az ügyben írásbeli kérdést nyújtott be a miniszternek. A tárcától az RTL Híradónak azt írták, a rendelést még júliusban áthelyezték a Szent János Kórházba, így a betegek ellátása biztosított.

  • Engedett a nemzetközi nyomásnak a brazil elnök, és elrendelte a hadsereg bevetését az amazóniai esőerdőt pusztító hatalmas tűz ellen. Közben az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország kormánya felszólította közvéleményt, hogy bojkottálja a brazil szóját és húst. Több országban tüntetések is kezdődtek a szélsőjobboldali brazil rezsim ellen.

  • Ellopott egy malacot és egy kutyát tett az ólba egy 21 éves fiatal a Hajdú-Bihar megyei Szerepen. Egy hete vitte el a jószágot, napokkal később pedig egy autót is elkötött a településen. Mindkétszer ugyanazt a családot lopta meg, ráadásul a rokonait. A tolvajt már letartóztatták.

Legnézettebb videók