Műsorújság
RTL Most

Magasak a ponthatárok idén!

Kilencvenezernél is többen kezdhetik meg majd tanulmányaikat szeptemberben.
Alapképzésen az 56 ezer államilag támogatott helyet nagyjából betöltötték, mesterképzésen pedig a 21 ezer 700 helyre eddig nagyjából 13-14 ezren kerültek be - mondta Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára. Költségtérítéses képzésre körülbelül 28 ezren nyertek felvételt. Így tehát az idén jelentkező összesen 127 ezer diákból több mint 90 ezernek sikerült bejutnia valamelyik egyetemre vagy főiskolára.

Manherz Károly elmondta azt is, hogy ebben az évben magasak a ponthatárok. Idén ugyanis viszonylag jó érettségik voltak, illetve jó átlaggal érkeztek azok is, akik a gimnáziumokban nulladik évben csak idegen nyelvet tanultak és most végeztek. A szakállamtitkár szerint idén elhanyagolható azoknak a szakoknak a száma, ahol a minimum 160 és 200 pont között húzták meg a ponthatárt.

A ponthatárok egyébként csütörtök este lesznek nyilvánosak, akkor derül ki, hogy ki melyik intézménybe jutott be.

Hiller István oktatási miniszter újságíróknak arról beszélt, hogy a 2009/2010-es tanévben marad a korábban megállapított 56 ezres államilag támogatott keretszám, ennek a finanszírozása is biztosítva van. A tárcavezető "igen jelentős eredménynek" nevezte, hogy ugyanazt a pozíciót sikerült megőrizni, mint a válság előtt.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók