Műsorújság
RTL Most

Elúszott a pontonhíd terve

Nem lesz pontonhíd a Dunán a Margit híd egyéves lezárása alatt, mert túl drága lenne.
A főváros az elmúlt hetekben megvizsgálta annak lehetőségét, hogy ideiglenes átkelővel helyettesítené a Margit hidat a felújítás alatt. A pontonhíd telepítési és működési költsége a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint 7 milliárd forint lenne, emellett hasonló nagyságrendű járulékos költséggel kellene számolni. Az ideiglenes hidak áteresztő képessége kicsi, óránként 100-200 autó hajthatna át, miközben a Margit hidat naponta átlagosan 50-60 ezer autó használja - közölte Nyáry Krisztián.

További gondot jelentene, hogy a Margit híd térségében épülő ideiglenes átkelőre fel-és lehajtani az alsó rakpartokról lehetne, ahol így gyakorlatilag leállna a forgalom és folyamatos dugók alakulnának ki. A dunai hajózás biztosítása szintén probléma, mert a sűrű nemzetközi hajóforgalmat nem lehet korlátozni, ellenkező esetben kártérítéseket kellene fizetnie a fővárosnak. A pontonhíd rendszeres nyitása és zárása viszont tovább csökkentené a híd áteresztő-képességét. Így a vizsgálatok eredményei alapján az derült ki, hogy az ideiglenes átkelő nem jelentene valódi megoldást a Margit híd kiváltására.

A Margit hídi felújítás kivitelezőjével várhatóan augusztus 10-én köti meg a szerződést a főváros, a hidat pedig augusztus 21-én zárják le az autósforgalom elől, és a tervek szerint egy évig nem lehet majd itt kocsival átmenni. A lezárás idején is fennmarad a közösségi közlekedés, vagyis jár a 4-es és a 6-os villamos. A villamosok ideiglenes vágányokon mennek majd át a hídon. Azokban az időszakokban, amikor az ideiglenes vágányok építése folyik, a villamosokat buszok helyettesítik. A vágányépítések pontos idejéről a kivitelezői szerződés megkötése után adnak részletes információt. Gyalogosan is át lehet majd jutni a hídon, a biciklisek pedig, a KRESZ szabályai szerint, áttolhatják a kerékpárt.

A város sok pontján a forgalmi rend megváltozására kell majd számítani a híd lezárása után. Ezek közül a legfontosabb, hogy a Margit híd mindkét hídfőjének környezetében teljesen új forgalmi rend lép életbe. A főváros közlekedési szakemberei jelenleg több mint 40 jelzőlámpás kereszteződést vizsgálnak a városban. Ezeken a helyeken úgy hangolnák át a közlekedési lámpákat, hogy azok alkalmazkodjanak a lezárás miatti új forgalmi helyzetekhez. Emellett új jelzőlámpás csomópont épül a Margit híd közelében, a Frankel Leó út és a Török utca kereszteződésében. A szakemberek azt is vizsgálják, hol lehet a városban ideiglenes buszsávokat kialakítani, ezekkel is segítenék a közösségi közlekedést.

A Margit híd felújításával összehangoltan a BKV augusztus 1-je és 19-e között felújítja a nagykörúti villamospályát, így ebben az időszakban a 4-6-os villamosok a dél-budai végállomások, azaz a Móricz Zsigmond körtér, illetve a Fehérvári út és a Blaha Lujza tér között járnak majd. A Blaha Lujza és a Moszkva tér között pótlóbuszok közlekednek. A kommunikációs igazgató közlése szerint a vágányok felújítására szükség van, mert 2006-ban, a Combinok forgalomba állításakor csak a nagykörúti peronokat építették át, a villamosvágányokat nem cserélték ki, a síneket utoljára a Nagykörút rekonstrukciójánál, 1994 és 1997 között újították fel.

Forrás: Független Hírügynökség

Hasonló videók

 • Kerekesszékével eldőlt magatehetetlen beteget rugdosott a miskolci kórház udvarán egy betegkísérő. Az Indexhez jutott el egy felvétel, amit valaki titokban egy ablakból rögzített, csütörtökön. Látszik, hogy a betegkísérő eleinte próbálja felállítani a férfit, majd szétnéz, hogy nem látja-e senki, és tiszta erőből a földön fekvő férfiba rúg többször. A beteg valószínűleg nem volt magánál, egy pillanatra látszik, hogy a feje is be volt kötve. Az Indexnek a kórház azt írta a beteghordót azonnal elbocsájtották.

 • Repülő halrobotot fejlesztettek ki brit tudósok. A különleges szerkezet tud a víz alatt és a levegőben is mozogni. Erre a mérnökök szerint eddig egyetlen robotjármű sem volt képes. A halrobot hatótávolsága azonban még eléggé korlátozott, mindössze 26 métert tud megtenni.

 • A kormány arra számít, hogy a: bevándorláspárti erők mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák Trócsányi László európai uniós biztosi kinevezésesét - ezt közölték az RTL Híradó kérdésére. A volt igazságügyi minisztert október elsején hallgatja meg az Európai Parlament külügyi bizottsága. Az általunk kérdezett szakértő szerint a magyar jelölt helyzete az egyik leginkább bizonytalan. A Momentum megpróbálja meggyőzni a saját európai frakcióját, hogy ne támogassák a magyar biztos kinevezését.

 • Az utolsó pillanatban mondta le a részvételt az önkormányzati ifjúsági napon több 15. kerületi állami iskola. A DK-s polgármester szerint a tankerületi vezető azt mondta az igazgatóknak, hogy kampányidőszakban nem szerencsés, ha a gyerekek részt vesznek egy önkormányzati rendezvényen. A helyi Fidesz szerint az volt a baj, hogy tanítási napra szervezték az eseményt. Ugyanezzel indokolt a minisztérium is. Az ifjúsági napot az elmúlt három évben mindig pénteken tartották.

 • Jogosak a vasutat ért kritikák a MÁV elnök-vezérigazgatója szerint. Homolya Róbert az InfoRádiónak azt mondta, a vasút olyan pontra jutott, hogy át kell gondolni, hogyan tovább. A cégvezető szerint jelenleg a 30-40 éves szerelvények és pálya valóban nem versenyképes. A Demokratikus Koalíció szerint a vasúttársaságot alkalmatlan emberek irányítják, akiknek távozniuk kellene.

 • Az RTL Híradó sorozatot készít: azokat a településeket és fővárosi kerületeket mutatjuk be, ahol a legizgalmasabb lehet a választás.
  Egyetlen fideszes képviselő indul Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péterrel szemben a polgármesteri székért, de nem a párt, hanem egy egyesület színeiben. Grezsa István több tramtrain szerelvényt kér a kormánytól, az építkezés miatt tönkrement utcákat újíttatná fel és kórházat fejlesztene. Márki-Zay Péter azt mondta Híradónknak, ő eddig minden ígéretét beváltotta, adót törölt el, most munkahelyteremtő cégeket csábítana a városba.
  Márki-Zay Péterrel készült interjút itt nézheti meg hosszabban.

 • Nem vizsgálja a Berki Krisztián főpolgármester-jelöltségét támogató ajánlások valódiságát a Nemzeti Választási Bizottság. A testület napirendre sem vette az erről szóló javaslatot. Puzsér Róbert és stábja korábban feljelentést is tett, mert szerintük lehetetlen, hogy Berki Krisztián 10 ezer aláírást gyűjtött volna össze. Puzsér azt állítja: a Fidesz segített Berkinek. A Fidesz szerint Puzsér ostobaságokat beszél.

 • Nem lehet kapni a patikákban a bárányhimlő elleni védőoltást. A hiány nem érinti a kötelező oltásokra szánt készletet. A Házi gyermekorvosok Egyesületének elnöke azt mondta az RTL Híradónak, a probléma azoknál a gyerekeknél van, akiknél megkezdték az oltást a tartósan hiányzó típussal és nem tudják azzal befejezni.

 • Világszerte több millióan vonultak utcára tiltakozásul a klímaváltozással kapcsolatos tétlenség ellen. A globális klímasztrájk célja az, hogy nyomást gyakoroljon az ENSZ hétfőn kezdődő klímacsúcs-értekezletén részt vevő politikai vezetőkre az azonnali cselekvés érdekében. A nemzetközi megmozdulás ihletője Greta Thunberg, a 16 éves svéd klímaaktivista, szervezői pedig mindenhol diákok voltak.

 • Csaknem 100-zal ment 50 helyett, az ügyészség szerint ezért sodródott le az útról és gázolt el két gyalogost Orgoványon még tavaly nyáron az a sofőr, aki ellen most emeltek vádat. Az egyik vétlen gyalogos a kórházba szállítás után meghalt, a másik súlyosan megsérült. A sofőrt az ügyészség börtönbe küldené.

Legnézettebb videók