Műsorújság
RTL Most

Megteltek a Vas megyei gyermekotthonok

Már egy-két gyerek elhelyezése is gondot okoz. Azt mondják: krízis helyzet van.
A tengeri malacnak még jut hely a kőszegi gyermekotthonban. A fiúk létszáma azonban már több a megengedettnél.

„Volt olyan eset, hogy egyszerre nyolc gyereket kellett fogadnunk és csak itt tudtuk fogadni, mert nálunk ez a gyermekotthonos megoldás van, míg a többi Vas megyei gyermekotthonban lakásotthonok vannak és ott igazából még ágyat se tudnának betenni, hogyha hirtelen ennyi gyereket el kell helyezni” – mondta Pintér István, a Dr. Nagy László Gyermekotthon igazgatója.

Nemcsak Kőszegen, minden Vas megyei gyermekotthonban telt ház van. Tavaly óta másfélszer annyi gyereket kellett befogadniuk, mint korábban. Azt mondják: krízis helyzet van.

„A csecsemők számomra a legriasztóbb. Tehát, ha én nevelőszülőket is keresek, mindenki nem tud csecsemőket bevállalni, mert ahhoz el kell velük menni GYES-re, vagy GYED-re, tehát egy nagyon nehéz kérdés, főleg ilyenkor, mikor a csecsemőotthon teljesen tele van Vas megyében” – mondta Pados Zsolt, a Vas Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat és Gyermekotthon igazgatója.

Ősszel egy új nevelőszülői házat adnak át, de ha ilyen mértékű lesz a létszámnövekedés, akkor lehet, hogy az sem lesz elég.

„A szakemberek egyelőre nem tudják pontosan miért kerülnek Vas megyéből ennyien gyermekotthonba. Bár azt mondják, a létszámnövekedés azt is jelentheti, hogy jól működik a rendszer, vagyis észreveszik a veszélyeztetett, állami gondoskodásra szoruló gyermekeket.

Legnézettebb videók