Műsorújság
RTL Most

Addig gyógyítottak, amíg volt beteg

Hazatért Kelet-Kongóból az a 3 magyar orvos, akik egy hónapon keresztül mozgó klinikát üzemeltettek a háborús menekülttáborokban.
Minden reggel hétkor elkezdték az orvosok a munkát és addig gyógyítottak, amíg beteg volt. Pongrácz Mária elmondta: volt olyan falu, amelytől 2-300 méterre lázadók voltak, így más orvosi segítség nem is jutott el a közelbe. A három doktornőre az ENSZ helyi parancsnoksága vigyázott, a katonák a védelem mellett a munkaszervezésében is részt vettek. A marosvásárhelyi háziorvos azt mondta: ebben a faluban érte őket a legnagyobb megrázkódtatás, amikor minden erőfeszítés ellenére elveszítettek egy hétéves maláriás kislányt. Hozzátette: utána még nagyobb odaadással folytatták a munkát, sőt olyan is volt, hogy egyetlen nap alatt több mint 250 beteget láttak el, ami rekordnak minősül.

A doktornő arról is beszélt: nagyon sok heveny betegséggel találkoztak, a gyerekek többsége lázas és férges volt, de sok hasmenéses esetet és bőrfertőzést is elláttak. Arra a kérdésre, hogy visszamennének-e, Veréb Ilona szegedi mikrobiológus azt mondta: akár azonnal, ugyanazzal a csomaggal megfordulna, amellyel hazahozta a repülő.

A Háború gyermekei segélyakció egyébként 2008-ban indult a polgárháború sújtotta kelet-kongói térségbe. Akkor ruha- és gyógyszeradományok jutottak el a fekete kontinensre, később pedig az első orvosi misszió is kijutott. A magyar doktorok olyan helyeken gyógyítottak, amelyek távol voltak a nagyvárosoktól. Az Afrikai-Magyar Egyesület szeptemberben szeretné indítani a következő, negyedik csapatot. Pató Zsolt elnöki megbízott elmondta: az orvosok részéről túljelentkezés van, hiszen több mint 50-en jelentkeztek, és szerencsére a gyógyszeradományokból is egyre több van. A kiutazáshoz egyedül a pénz hiányzik, amihez felajánlásokat vár a szervezet - tette hozzá.

Legnézettebb videók