Műsorújság
RTL Most

Vizsgálják az 5 évesen menstruáló lány ügyét

A szakemberek szerint lehet, hogy fuzárium-gombával fertőzött gabonát fogyasztott.
Reggelente gabonapehely. Ez lett gyanús annak az orvosnak, akihez hormonzavarokkal vittek egy ötéves kislányt, akinek megnőtt a melle és már ötévesen menstruált.

"A szülővel beszélve kiderült, hogy a kislány napi rendszerességgel fogyaszt egy bizonyos fajta gabonakészítményt, aminek az elhagyása hatására és tulajdonképpen ez az ami igazán megerősíti ezt a gyanút, mert még nem bizonyítja, csak megerősíti, ennek a kihagyása hatására, ezek az elváltozások kezdtek visszafejlődni” - mondta Szűts Péter, a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház osztályvezető főorvosa.

Szerdán az RTL Híradónak kamerán kívül már csak annyit mondott: nem állította, hogy a gyerek a gabonától lett beteg. A kormányszóvivő szerint nem bizonyítható, hogy a hormonzavart a fuzáriumgombával fertőzött gabona okozta. Ezért most a családot vizsgálják.


"A sajtóban említett család által rendszeresen fogyasztott gabonapehely vizsgálata megkezdődött, a beteg és családja táplálkozási szokásainak felmérése pedig jelenleg is tart" – mondta Budai Bernadett kormányszóvivő.

Az eredményre 2-3 hetet kell várni. Addig nem lehet tudni azt sem, valóban veszélyben van-e az a több százezer ember, akik legalább annyi gabonaterméket fogyasztanak, mint a kislány. A biotermelők és kereskedők mindenesetre azt mondják, biztos, hogy fertőzött biotermék nem került a polcokra.

"Nagyon szigorú élelmiszerbiztonsági előírásokkal gyártunk, ugyanakkor ellenőriz minket a Magyar Bioellenőrző Szervezet, valamint havonta a gabonákat ellenőrzik, mivel külföldre is értékesítünk" – mondta Németh Viktor, a Biopont Kft. ügyvezetője.

Az Élelmiszerbiztonsági Hivatal mindenféle gabonaterméket rendszeresen vizsgál. Tavaly 310 gabona alapú élelmiszert ellenőriztek, de egyikben sem talált olyan gombát, amely felelős lehetne a hormonzavarért.

Legnézettebb videók