Műsorújság
RTL Most

Európa felsőoktatása Budapestre jön

2010-ben két rangos nemzetközi konferenciát is rendeznek Magyarországon.
A magyar és az osztrák kormány, az európai felsőoktatás harmonizációját célzó Bolognai-folyamat kezdetének 10 éves évfordulója alkalmából Budapesten és Bécsben ünnepi miniszteri találkozót szervez 2010. márciusában. Az eseményhez kapcsolódóan a Budapesti Gazdasági Főiskola meghívásának, szervező munkájának köszönhetően Budapesten tartja gyűlését az EURASHE, az európai felsőoktatási intézményeket összefogó szervezet, melynek fő célja a gyakorlatközpontú, minőségi felsőoktatás biztosítása, illetve az alap- és mesterképzési struktúra folyamatos fejlesztése.

2010. áprilisában a húszéves fennállását idén ünneplő harminc ország, közel 90 felsőoktatási intézményét egyesítő szervezet, a SPACE - vagyis az üzleti szakmai és nyelvi képzést támogató európai hálózat - következő ülésének is a Budapesti Gazdasági Főiskola lesz a házigazdája. A szakmai találkozók a Bologna-folyamat és a felsőoktatási reform tapasztalatainak cseréjére, valamint az eredmények bemutatására és a jövő feladatainak meghatározására nyújtanak lehetőséget.

Sándorné Dr. Kriszt Éva rektor szerint a BGF nemzetközi csereprogramjaival kapcsolatos tapasztalatok bemutatása, illetve a közös és kettős diplomák kifejlesztésének lehetősége fontos aspektusai lesznek a konferenciáknak. Ugyanakkor szeretnék megosztani tapasztalataikat azzal kapcsolatban is, hogy milyen érdeklődés kíséri a most induló mesterképzéseiket, illetve, hogy milyen kapcsolatokat ápolnak a hazai munkaerőpiaci szereplőkkel.

„Örömünkre szolgál, hogy a Budapesti Gazdasági Főiskola 2010 tavaszán vendégül láthatja az európai felsőoktatás jeles képviselőit. A konferenciák megrendezésének lehetősége a Budapesti Gazdasági Főiskola szakmai elismerését is jelenti egyben, de fontos kiemelni, hogy a tanácskozások hazai megrendezése a magyar felsőoktatásnak az európai oktatásban betöltött szerepét is kihangsúlyozza” – fogalmazott a Budapesti Gazdasági Főiskola rektora.

A BGF-en 2006. szeptemberétől indultak az első évfolyamok a bolognai képzésben. Az RTL Hírek.hu kérdésére a BGF rektora elmondta, hogy a bolognai rendszer legfőbb pozitívumai azok, hogy megnőtt a mobilitás, vagyis a külföldre utazás lehetősége, kialakult a kreditbeszámítási rendszer, mindamellett, hogy sikerült megőrizni a Budapesti Gazdasági Főiskolán a képzés gyakorlati jellegét. A rendszer negatívumai, hogy a tantervek nem a mesterképzéssel egy időben lettek kifejlesztve, így azok túlzsúfoltak lettek. Ehhez kapcsolódik még az elhúzódó tanulási idő, vagyis, hogy hosszabb ideig járnak a hallgatók a főiskolára, mint a mintatanterv szerinti 6, illetve 7 félév.

Hasonló videók

  • Dróntámadás ért több szaúdi olajterminált. Emiatt felére csökkent az ország olajkitermelése, így 5 százalékkal visszaesett a világ olajkitermelése is. A szaúdi kormánnyal harcban álló jemeni lázadók vállalták a felelősséget a merényletért, az amerikai kormány szerint mégis Irán áll a támadás mögött.

  • Különös dolgok történnek a Leopárdföld nevű nemzeti parkban az orosz távol-keleten. Az erdőben elhelyezett egyik kamera felvételei szerint az ott élő állatok rendkívüli érdeklődést mutatnak egy GAZ- márkájú teherautó vezetőfülkéje iránt…

  • A magyar demokrácia és jogállamiság helyzetéről tárgyalnak hétfőn az uniós tagállamok külügyminiszterei. A témát az unió soros elnökségét betöltő Finnország vette napirendre, miután az Európai Parlament már egy éve elfogadta az úgynevezett Sargentini-jelentést, amelyben a képviselők azt állapították meg, hogy Magyarországon veszélyben van a jogállamiság. A kormány szerint bevándorláspárti bosszúállók támadják az országot, az MSZP szerint a vitának semmi köze bevándorláshoz.

  • Több mint 16 ezer diplomata útlevelet adott ki az Orbán-kormány 2010 óta – tudta meg a Népszava a Külügyminisztériumtól. Jelenleg is több mint 7600 ilyen okmány van érvényben. A tárca azt közölte: csak indokolt esetben adnak ki diplomata útlevelet. Az LMP szigorítaná a szabályozást, a miniszter azonban nem.

  • Rendőrségi eljárás indult Budakeszin, miután az ellenzék egyik képviselőjelöltje saját költségére 3D-s zebrát festett az új iskolához. Közlekedésbiztonság veszélyeztetése miatt nyomoznak. A zebrát festő jelölt azt mondja, nem kampányolt, hanem aggódott a gyerekek biztonságáért, mert zebra nélkül veszélyes volt az átkelés. Két nappal később az önkormányzat is lépett, és hagyományos zebrát festettek a 3D-s helyére.

  • Földutat avatott a helyi fideszes országgyűlési képviselő Zala megyében. Vigh László polgármesterekkel és egy pappal együtt adott át egy mezőgazdasági utat Nagylengyelnél. A helyi polgármester szerint minden átadóra illik meghívni a térség országgyűlési képviselőjét. A DK szerint a fideszes politikusok a kampányban bármit átadnak és felavatnak.

  • Áron alul próbálják eladni a rezsiutalványt az interneten. Van, aki 5 ezerért, más 6500 forintért árulja. A kormányszóvivő korábban azt mondta, mivel nem névreszólóak a rezsiutalványok, ezért továbbadhatók. A Jobbik képviselője azt mondta: várható volt, hogy sokan pénzzé akarják majd tenni az utalványt, akár áron alul is, ezért szerintük egyszerűbb lett volna eleve pénzt utalni.

  • Egy új, uniós szabály miatt senki se léphet be a netbankjába plusz azonosító nélkül, amelyet többnyire SMS-ben küldenek el a pénzintézetek. És most már 5 ezer forint alatti kártyás fizetéseknél is kérhetik a PIN-kódot. A jegybank kizárólag az online vásárlások szigorítását halasztotta el az új uniós intézkedések közül

Legnézettebb videók