Műsorújság
RTL Most

Óvatosan a napozással!

Egyre erősebb az UV-B sugárzás. Akár negyed óra alatt is leéghet az, aki a napon tartózkodik.
A szakemberek azt ajánlják a huzamosabb ideig szabadban tartózkodóknak, hogy viseljenek széles karimájú kalapot, napszemüveget, igyanak sok folyadékot, a fedetlen testrészeket pedig fényvédő krémmel óvják. Délelőtt 11 és 15 óra között jobb kerülni a napozást, mert ilyenkor már kis idő után is leéghet a bőr - mondta a Független Hírügynökségnek Varga-Fogarasi Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Bővebb információ a www.napsugarzas.hu-n található. Itt az éppen aktuális UV-B sugárzást egy térképen lehet nyomon követni, amelyen különböző színekkel jelölik a sugárzás mértékét, valamint a kockázatokról, a megelőzésről és egyéb jótanácsokról is lehet olvasni.

Az OMSZ adatai alapján 3 és 4,9 közötti érték mérsékelt, az 5 és 6,9 közötti erős, a 7 és 7,9 közötti pedig nagyon erős UV-sugárzást jelent. 11 és 15 óra között erős sugárzás esetén 20-30 percig, nagyon erős sugárzás idején legfeljebb csak 15 percig ajánlott a napon tartózkodni, és legalább 15-ös faktorszámú naptej használata javasolt.

Legnézettebb videók