Műsorújság
RTL Most

Milyen lesz a szezon a Balatonnál?

A szállodák nyári foglalásai jók, a magánházaké azonban egyelőre nem.
Szinte minden, egész évben nyitva tartó balatoni szállodában 10-20 százalékos létszámcsökkentést kellett végrehajtani már a májusi szezonkezdet előtt - nyilatkozta Baldauf Csaba, a Magyar Szálloda Szövetség Balatoni Régiójának elnöke. A magyar vendégek száma ugyanis tíz, míg a külföldieké 3,8-4 százalékkal csökkent az első negyedévben. A vidéki szállodák pedig nem bérelt, hanem saját munkaerővel dolgoznak, így a vendégszám ingadozására kénytelenek voltak elbocsátásokkal reagálni.

A nyári előfoglalások azonban kedvezőbbek. Zatykó András, a szállodákat tulajdonló és magánházak kiadásával is foglalkozó Kontakt Tourist Kft tulajdonosa elmondta: a szállodák nyári foglalásai jók, a magánházaké azonban egyelőre nem. Elsősorban a külföldiek foglalnak előre, a magyar vendégek várhatóan csak a nyári iskolai szünidő kezdete után jelentkeznek. Erről beszélt Baldauf Csaba is, aki elmondta, hogy extrém módon lecsökkent az az idő, amennyivel utazásuk előtt szállást foglalnak a magyar turisták. Gyakran csak egy-két nappal előre jelzik utazási szándékukat, néha csak néhány órával. A magyar vendégek ugyanis általában az időjárás jelentés alapján döntenek arról, hogy utaznak-e a Balatonra vagy nem.

Mivel a nyárra jó időjárást jeleztek előre, a szállodások jó szezonban bíznak. Az egész évben nyitva tartó balatoni szállodák egész éves bevételének 50-60 százaléka július és augusztus hónapban keletkezik, így abban reménykednek, hogy akkor sok vendég lesz.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy július elsejétől 20-ról 25 százalékra emelkedik a szállodai szolgáltatások áfakulcsa. Mint Baldauf Csaba elmondta: az áfa-emelést a szolgáltatók már nem tudják beépíteni áraikba, hiszen azokat már hónapokkal ezelőtt megállapították és kiajánlották partnereiknek. Így az áfa-emelés nettó árbevétel csökkenést jelent a szállodáknak. Baldauf Csaba szerint a 25 százalékos áfakulcs a legversenyképtelenebb Európában, és ez nehéz helyzetbe hozza a magyar szállodákat a kontinens többi hoteleivel szembeni versenyben.

Forrás: Független Hírügynökség

Hasonló videók

  • Dróntámadás ért több szaúdi olajterminált. Emiatt felére csökkent az ország olajkitermelése, így 5 százalékkal visszaesett a világ olajkitermelése is. A szaúdi kormánnyal harcban álló jemeni lázadók vállalták a felelősséget a merényletért, az amerikai kormány szerint mégis Irán áll a támadás mögött.

  • Különös dolgok történnek a Leopárdföld nevű nemzeti parkban az orosz távol-keleten. Az erdőben elhelyezett egyik kamera felvételei szerint az ott élő állatok rendkívüli érdeklődést mutatnak egy GAZ- márkájú teherautó vezetőfülkéje iránt…

  • A magyar demokrácia és jogállamiság helyzetéről tárgyalnak hétfőn az uniós tagállamok külügyminiszterei. A témát az unió soros elnökségét betöltő Finnország vette napirendre, miután az Európai Parlament már egy éve elfogadta az úgynevezett Sargentini-jelentést, amelyben a képviselők azt állapították meg, hogy Magyarországon veszélyben van a jogállamiság. A kormány szerint bevándorláspárti bosszúállók támadják az országot, az MSZP szerint a vitának semmi köze bevándorláshoz.

  • Több mint 16 ezer diplomata útlevelet adott ki az Orbán-kormány 2010 óta – tudta meg a Népszava a Külügyminisztériumtól. Jelenleg is több mint 7600 ilyen okmány van érvényben. A tárca azt közölte: csak indokolt esetben adnak ki diplomata útlevelet. Az LMP szigorítaná a szabályozást, a miniszter azonban nem.

  • Rendőrségi eljárás indult Budakeszin, miután az ellenzék egyik képviselőjelöltje saját költségére 3D-s zebrát festett az új iskolához. Közlekedésbiztonság veszélyeztetése miatt nyomoznak. A zebrát festő jelölt azt mondja, nem kampányolt, hanem aggódott a gyerekek biztonságáért, mert zebra nélkül veszélyes volt az átkelés. Két nappal később az önkormányzat is lépett, és hagyományos zebrát festettek a 3D-s helyére.

  • Földutat avatott a helyi fideszes országgyűlési képviselő Zala megyében. Vigh László polgármesterekkel és egy pappal együtt adott át egy mezőgazdasági utat Nagylengyelnél. A helyi polgármester szerint minden átadóra illik meghívni a térség országgyűlési képviselőjét. A DK szerint a fideszes politikusok a kampányban bármit átadnak és felavatnak.

  • Áron alul próbálják eladni a rezsiutalványt az interneten. Van, aki 5 ezerért, más 6500 forintért árulja. A kormányszóvivő korábban azt mondta, mivel nem névreszólóak a rezsiutalványok, ezért továbbadhatók. A Jobbik képviselője azt mondta: várható volt, hogy sokan pénzzé akarják majd tenni az utalványt, akár áron alul is, ezért szerintük egyszerűbb lett volna eleve pénzt utalni.

  • Egy új, uniós szabály miatt senki se léphet be a netbankjába plusz azonosító nélkül, amelyet többnyire SMS-ben küldenek el a pénzintézetek. És most már 5 ezer forint alatti kártyás fizetéseknél is kérhetik a PIN-kódot. A jegybank kizárólag az online vásárlások szigorítását halasztotta el az új uniós intézkedések közül

Legnézettebb videók