Műsorújság
RTL Most

Tó mélyére száműzték a hajómatuzsálemet

Elsüllyesztették a legrégebbi magyar hajó maradványait egy bányatóban.
A hivatalok egyelőre egy fillért sem adtak az 1615-ből származó dunai hajó megmentésére. A maradványok elszállítását is a régészek fizették ki. Pedig nem akármilyen leletről van szó.

„A magyar hajózásnak az egyik első kézzel fogható emléke. Kárpát-medencei, száz százalékig biztosak vagyunk benne, hogy Kárpát-medencei a fa” – mondta Tóth János Attila, a Régészeti és Művészettörténeti Társulat búvárrégészeti csoportvezetõje.

A maradványokat három hónappal korábban találták, sóderbányászás közben. Csak a hajótest felét emelték ki, amit a markológép fordított ki, a másik fele még a mederben van.

A test úgy nézett ki, mint egy óriási ladik, és valószínűleg azért süllyedt el, mert kiégett, és utána felborult. De már előtte is voltak sérülései, amit még szakszerűen kijavítottak.

A régészek egymillió forintot kértek a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól arra, hogy tovább vizsgálhassák a maradványokat, és hogy kiemeljék a hajótest másik felét is. Pénzt egyelőre nem kaptak, ezért a kutatást most abbahagyják, és a maradványokat elsüllyesztik. A többszáz éves palánkok ugyanis nagyon kiszáradtak a levegőn, és a régészek attól félnek, hogy teljesen tönkremennek.

A maradványok egy-két nap alatt süllyednek le a tó fenekére, utána már csak a búvárok nézhetik meg. Egészen addig, amíg nem lesz pénz arra, hogy kiemeljék, és konzerválják azokat.

Legnézettebb videók