Műsorújság
RTL Most

Szegényebbek lettek a gazdagok

Egy év alatt 300 milliárd forinttal csökkent a leggazdagabb magyarok vagyona.
Tuti recept nincsen, pont ezért bárki lehet gazdag Magyarországon. Ezt mondja a 100 leggazdagabb magyar listáját összeállító újságíró. A listán például két olyan vállalkozó van, aki kamionsofőrként kezdte a karrierjét.

Az egyik Wáberer György. Ő a hetedik leggazdagabb magyar. Becslések szerint 48 milliárd forintja van - ez 8 milliárddal kevesebb, mint 2008-ban. A gazdasági világválság ugyanis mindenkit sújtott.

„A nemzetközi trendeknek megfelelően azokat érintette a legjobban a válság, akik tőzsdei befektetésben tartották a pénzüket, vagy a vagyonukat. Másodsorban azokat, akik ingatlanberuházásba tettek pénzt, Magyarországon - és külföldön” – mondta Szakonyi Péter, a Napi Gazdaság szerkesztője.

Sokat vesztett például Leisztinger Tamás. Idén már kevesebb mint hetvenmilliárd forintja van - a tavalyi 81 milliárdhoz képest. Még többet veszített Csányi Sándor. A bankvezető vagyona egy év alatt kevesebb mint a harmadára zsugorodott. Több mint 100 milliárdot vesztett. De nem ő a rekorder.

A legtöbbet a leggazdagabb, Demján Sándor ingatlanfejlesztő veszítette. Tavaly még háromszáz milliárd forintja volt, idén azonban 160 milliárddal kevesebből gazdálkodhat. Összesen 140 milliárd forintja maradt.

Vesztett Bojár Gábor, a Duna melletti irodapark és szoftvercég tulajdonosa is. De a 48-ik leggazdagabb magyar optimista.

„A szoftver cég az építőiparnak dolgozik, úgyhogy ott a bevételünk csökken. A nyereségünk nagyon nagyot csökkent volna - hogyha nem lett volna ilyen gyenge a forint, ami rajtunk most sokat segített. Úgyhogy nem kell leépítenünk, mint más hasonló cégeknek” – mondta Bojár Gábor, a Graphisoft tulajdonosa.

A magyar gazdagok egyébként világviszonylatban nem számítanak gazdagnak. A magyar származású Soros György az egyetlen, aki a világ százas listáján szerepel. Ő a 26.

Legnézettebb videók